Életmód

Négy egyszerű lépés, hogy legyőzd a szorongást

Voltál már úgy, hogy szinte fuldokoltál a szorongástól? A pszichológus segít a következő négy lépéssel, hogy legyőzd a félelemmel teli gondolatokat.

Gyerekkorunkban megtanuljuk lelkiismeretesen a matekot és egy halom évszámot történelemből, de senki sem tanítja meg, hogyan kezeljük a mentális problémákat. Márpedig ez lehetne az egyik legfontosabb tantárgy, hiszen nincs ember a Földön, aki ne élne meg néha szorongást vagy álmatlan időszakokat.

Dr. Sheryl Paul pszichológus, a The Wisdom of Anxiety című könyv szerzője erre a problémára kínál megoldást azzal a négy lépéssel, amelyet bármikor alkalmazhatunk, ha ránk tör a szorongás. (A tanácsok természetesen csak akkor hasznosak, ha szorongásod nem lép túl bizonyos határokon. Ha fennáll a lehetősége, hogy valamilyen szorongásos zavarban szenvedsz, mindenképpen fordulj szakemberhez!)

Miért szorongunk?

A szorongás alapja általában az a gondolat, hogy nem vagyunk biztonságban. Úgy kell leélnünk az életünket, hogy semmi sem biztos, csak az, hogy minden változásban van, és ezt nehezen dolgozzuk fel: olykor pánikba esünk miatta, és valamilyen módon fenn akarjuk tartani az illúziót, hogy mi irányítjuk az életünket. De közben ott dolgozik bennünk a félelem a bizonytalanságtól, ami szorongáshoz vezet.

A cél tehát a négy lépés során az, hogy megtanuljuk elengedni az irányítás gondolatát, hogy elfogadjuk, hogy nem feltétlenül a terveink szerint alakul az életünk, sőt szorongás helyett örüljünk neki, milyen izgalmas, hogy nem tudjuk, mi vár ránk. Ahogy Sheryl Paul fogalmaz: az egyetlen szabadság, ha megbarátkozunk az ismeretlennel. Ha nem félünk tőle, és kíváncsisággal fordulunk felé, várva, milyen ajándékokat tartogat, akkor a szorongás eltűnik.

szorongás pszichológus tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Négy lépés a szorongás ellen

1. Nevezd meg a gondolatot!

Sok esetben már annyi is segít, hogy azonosítod, melyik gondolat idézi elő benned a szorongást. Ha megnevezed, máris képes leszel megfigyelő álláspontra helyezkedni, és nem csak sodródsz egy negatív gondolatspirál felé. Ez már fél győzelem.

2. Leplezd le a hazugságot!

A szorongást keltő gondolatok ugyanis általában hazugságok, amiket az elméd kreál. Ha elhiszed, amit mondanak, akkor szorongani kezdesz. Ha viszont azt tudod magadnak mondani, hogy „nagyon ismerős ez a gondolat, és még ha úgy is tűnik, hogy igaz, tudom, hogy hazugság”, akkor egy nagy lépést tettél afelé, hogy eltávolítsd magadtól.

3. Lélegezd ki magadból az érzelmeket!

Elsőre furán hangzik, pedig nagyon hasznos lépés: ha elöntenek egy szorongó gondolat miatt az érzelmek, csak várj és lélegezz. Olyan érzelmek törhetnek rád, mint a bizonytalanság, a szomorúság, az értéktelenség érzése, sőt akár odáig is eljuthatsz, hogy értelmetlennek látod a létezést.

Lélegezz, miközben sorra azonosítod az érzelmeket, tudatosítsd magadban, hogy emberi mivoltoddal együtt jár, hogy sérülékeny vagy, és nem kell ellene küzdened. Annyit tudsz csak tenni, hogy szereted magad minden hibáddal együtt.

4. Vágd el a szorongást okozó gondolatot egy kérdéssel!

Paul szerint a leghasznosabb kérdés, ami azonnal más irányba tereli a fókuszt az elmédben, és elveszi a szorongás élét: „Milyen érzelemtől véd engem ez a gondolat?”

Mert a szorongást keltő gondolatok nem véletlenül bukkannak fel, és nem is azért, mert a saját elméd ki akar szúrni veled: céljuk és küldetésük van, általában meg akarnak védeni valamitől. Ha felteszed magadnak ezt a kérdést, várj, míg felbukkan a válasz – csak figyelj befelé, amíg azt nem érzed, hogy enyhül a nyomás a mellkasodon, és újra szabadon tudsz lélegezni, szorongás nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top