nlc.hu
Életmód
Szexológus a szeretetnyelvről

A szeretetnyelvnek a szexben is van szerepe

A szeretetnyelv fogalmát Gary Chapman amerikai házassági tanácsadónak köszönheti a világ. Az íróként is jegyzett Chapman az öt szeretetnyelv megfogalmazásával beírta magát az emberi psziché történelmének könyvébe, joggal. Az öt szeretetnyelvről Magyarországon is egyre többet olvasni és hallani, ráadásul pártanácsadással foglalkozó szakemberek is gyakran használják. Jó és hasznos eszköze annak, hogy hogyan lehet megtalálni két ember között az összhangot, és a beszélgetések általában így kezdődnek a szeretetnyelvvel kapcsolatban: te miből érzed, hogy szeretve vagy? És a válasznak nagyon is lehet köze a szexuális élethez is, akár közvetve, akár közvetlenül is.

A szexben kérhetünk szívességet

Az öt szeretetnyelv az elismerő szavak, a testi érintés, az ajándékozás, a minőségi idő, a szívességek. Ha például valaki azt válaszolja a kérdésre, miből érzi, hogy szeretve van, hogy ha úgy érzi, hogy figyelnek rá, meghallgatják, akkor a minőségi idő lesz az egyik szeretetnyelve. Ha pedig abból érzi, hogy meglepik valamivel, ami csak róla szól, akkor az ajándékozás lesz a fontosabb szeretetnyelve. Alapvetően az a jó, ha a párkapcsolatban lévő felek mindegyik szeretetnyelvet elsajátítják és tudatosan alkalmazzák is. Így sokkal könnyebben kifejezhetik egymás számára, hogy összetartoznak. Ez segíthet a testiségben is, a szeretetnyelveket bátran lehet használni a hálószobában is.

Ha megértjük a partner szeretetnyelvét, akkor új mélységeket ismerhetünk meg a másikban. Ha pedig ezt a szexben is alkalmazzuk, akkor a játékosság garantált lehet a szexben. A szívességek egy rendkívül félreértett szeretetnyelvfajta, sok-sok nő hiszi azt, hogy vannak dolgok, amiket a partnernek alapból tudnia kellene, és nem kellene külön megkérni rá. De ha tisztában vagyunk azzal, hogy a szívességek adása a partnernek jó, akkor a mindennapokban alkalmazhatjuk: megkérjük arra, vigye el az autót a szervizbe és javíttassa meg.

A szívességek egészen apró cselekvések is lehetnek: egy kád víz engedése, finom étel elkészítése, az asztal megterítése például. Ha valakinek a szívesség a főbb szeretetnyelve, akkor ezt a szexben is érdemes kipróbálni: időnként szívességként kérje meg a partnerét valamilyen szexuális cselekvésre. Ez lehet egy vetkőzős tánc, orális szex bizonyos ideig, hosszas csókolózás fehérneműben például. A szex lényege a kölcsönösség, de ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnénk valamit szívességként a partnertől.

párkapcsolat szexuális élet szeretetnyelv

Fotó: Getty Images

A minőségi idő, mint szeretetnyelv egyértelmű, hogy mit jelent. A legtöbb embernek a szerelmi kapcsolataiban ez a fő szeretetnyelve, és azt jelenti, hogy szereti, ha van naponta legalább félóra arra, hogy kettesben, egymás szemébe nézve beszélgetnek. Ez az egymás szemébe nézés a szexben is kiaknázható. Azoknak, akik a közösen töltött időből érzik azt, hogy szeretve vannak, érdemes kipróbálniuk azt, hogy az előjáték közben végig egymás szemébe néznek.

Vannak, akiknek nehéz odakoncentrálniuk a szeretkezésre, és agyban máshol járnak, például éppen a bevásárlólistát rakják össze fejben. Nekik hasznos lehet, ha megtanulnak a jelenre figyelni, pláne, ha a minőségi idő a szeretetnyelvük. A szexben is meg lehet tanulni jelen lenni, kezdetnek az is megteszi, ha csak arra figyelünk, hogy az adott érintésre hogyan reagál a testünk, libabőrösek leszünk-e? A jelen megélése azért is jó az ágyban, mert a partner általában jól tudja, hogy a szerelme mennyire figyel rá, merre jár gondolatban.

Elismerő szavak: pozitív visszajelzések adása

Nemcsak az érintésekre való odafigyeléssel, hanem akár az elismerő szavakkal is jelen lehetünk a szexben. A dicséretek mindig jól jönnek, mindegy, hány évesek vagyunk és milyen szituációban kapjuk. A pozitív visszajelzéssel ráadásul a szexben rengeteget mutathatunk meg a saját testünk vágyából: azt dicsérjük, és azt emeljük ki, ami tényleg izgató. A szex végén nyugodtan megmondhatjuk, hogy mi mindent élveztünk, és tegyük mellé azt is, hogy nagyon élveznénk, ha ebből és ebből a cselekvésből több lenne legközelebb is. Nem muszáj konkrét szexuális cselekvést sem említeni, hiszen akár a hangok, akár a tekintet elég tud lenni ahhoz, hogy az izgalom szintje magasabb legyen. Azt is adhatjuk visszajelzésként, mennyire szexi volt a tekintete, hogy mennyire izgató a hangja, amikor megkér szex közben valamire. 

A testi érintések is a szeretetnyelv részei, a hétköznapokban ez inkább a simogatásról, ölelésekről szól, az együtt alvásról, összebújásokról. Ezekre is szükségünk van, gondoljunk abba bele, hogy amikor két ember elhidegül egymástól, a felsorolt testi kontaktusok teljesen eltűnnek a kapcsolatból. Ez is mutatja, hogy mennyire szükség van arra, hogy egymáshoz érjünk minden nap. Az ölelés kimondottan fontos, a mentális egészségünk megőrzésére ez a legjobb a párkapcsolatban. A szex is része ennek a szeretetnyelvnek, de ha valakinek főleg a testi érintések azok, amiken keresztül érzi, hogy szeretve van, biztos, hogy a szex is lényeges lesz a párkapcsolatában. 

Megerősíthetjük a testi érintéseket mint szeretetnyelvet az ágyban is, például úgy, ha megbeszéljük, hogy sokkal több időt szánunk az előjátékra. Harminc-hatvan perces csókcsaták, direkt nagyon lelassított érintések, ételekkel való játékok, vagy akár a hideg-meleg érzéssel való játszadozások is mind ide sorolhatók. Célszerű próbálgatni, mennyivel másabb érzés a partnernek, ha csak az ujjbeggyel simogatjuk végig a gerincvonalát, vagy éppen azt, ha lassan meleg levegőt fújunk végig a nyaka ívén. 

A pozitív visszajelzések és a különleges testi érintések mellett az ajándékozást is próbálgathatjuk a szexben. Bárki, akinek ez a fő szeretetnyelve, megelégszik kisebb meglepetésekkel is, nem kell azonnal a gyémántra vagy a drága órákra gondolni. A kisebb meglepetések közt lehet akár egy új fehérnemű vásárlása, egy szemlekötő használata, esetleg újabb és újabb erotikus kellékek kipróbálása, erotikus novellák felolvasása. A meglepetést képletesen értve be is csomagolhatjuk, például a lakásban nyilakkal és egy kisebb kalandjátékkal vezethetjük a hálószobáig a partnert – minden akadálynál kaphat valamilyen kisebb ajándékot is, ami a szexszel kapcsolatos. 

A lehetőségek határtalanok lehetnek, de érdemes mindent úgy kipróbálni, hogy tisztában vagyunk a partner határaival, testi szükségleteivel, allergiáival is például. A felsorolt példákat nem szabad egyszerre és nem jó, ha minden egyes szexuális együttlétnél alkalmazzuk. Van, hogy több idő jut a testiségre, van, hogy kevesebb, találjuk meg azt az egyensúlyt, ami jól működhet a párkapcsolatban hosszú távon is.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top