nlc.hu
Életmód

Túlélhették a civilek a mariupoli színház bombázását

Túlélhették a civilek a mariupoli színház bombázását

Élve jönnek ki a mariupoli színház pincéjéből az emberek az orosz bombatámadás után.

Sértetlen maradt annak a mariupoli színháznak a légoltalmi pincéje, amelyet bombatámadás ért, és ahol korábbi közlés szerint több mint ezer ember talált menedéket – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Szerhij Taruta ukrán parlamenti képviselő.

„A romok eltakarítása megkezdődött. Az emberek élve jönnek ki a pincéből” – írta Taruta a dpa német hírügynökség jelentése szerint. Az értesülést független forrásból nem lehet megerősíteni.

Az oroszok által lebombázott mariupoli színház, ahol civilek százai kerestek menedéket 2022. március 16-án

Az oroszok által lebombázott mariupoli színház, ahol civilek százai kerestek menedéket 2022. március 16-án (Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Ukrán közlés szerint az épületet szerdán érte támadás, melyben súlyos károkat szenvedett. Kijev és Moszkva egymásra hárítják a felelősséget. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a „Gyermekek” feliratot festették fel.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz csapatok folytatják az északkelet-ukrajnai Harkiv ostromát. A milliós nagyváros lövetése egész éjjel folytatódott, több lakóépületet is találat ért. A harcok Izjum és Csuhujiv irányában terjednek tovább. Az orosz erők Merefa városban szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat, vannak sebesültek, de a hadsereg közleményében nem szerepelnek pontos számok.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön azt közölte, hogy Ukrajna-szerte kilenc folyosó megnyitását tervezik a harcok elől menekülő polgári lakosok számára. Az ostrom alatt álló, különösen nehéz helyzetben lévő Mariupolba üzemanyag-szállító teherautót akarnak küldeni Zaporizzsjából a távozókat elszállító gépkocsik számára.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top