nlc.hu
Életmód

A háború leple alatt tömegeket erőszakolhatnak meg

Tömeges nemi erőszakkal járhat a háború

A „mariupoli pokolban” az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint az áldozatokat végül kivégeztek.

A Mérce újságírója készített cikket arról, hogy egyre több beszámoló lát napvilágot azzal kapcsolatban, tömeges nemi erőszakkal jár a háború Ukrajnában. Először Olga Sztyepanyisina, ukrán miniszterelnök-helyettes beszélt nemi erőszakról a Sky News-nak a „mariupoli pokol” kapcsán. Elmondása szerint mielőtt a megszálló orosz katonák végeztek volna velük, órákon át erőszakolták a foglyul ejtett ukrán nőket.

nők űlnek a padon, Mariupol

(Fotó: AFP)

Legutóbb Maria Mezenceva, ukrán parlamenti képviselő és az Európa Tanács állandó delegáltja számolt be a brit médiának egy brutális esetről a Kijev külvárosában fekvő Brovaryból.

Van egy eset, amelyről a közelmúltban széles körben beszéltek, mert az ügyészség rögzítette és vizsgálatot is folytat róla. Nem megyek bele a részletekbe, de elég ijesztő jelenet, egy civilt agyonlőttek a házában egy Kijev melletti kisvárosban… A feleségét – bocsánat, de meg kell mondanom – többször megerőszakolták kiskorú gyermeke előtt

– mesélte az ukrán politikus.

 

Irina Venediktova főügyész szerint az ügyet vizsgálják az ukrán hatóságok és elfogatóparancsot adtak ki az orosz katonára. A támadás után  állítólag a férfi fenyegette a gyermeket. Maria Mezenceva szerint a legtöbb ehhez hasonló ügy egyelőre feltáratlan:

Sokkal több áldozat van, nem csak ez az egy, amit a főügyész hozott nyilvánosságra. Természetesen még sok ilyenre számítunk, amelyek nyilvánosak lesznek, amint az áldozatok készek lesznek beszélni erről.

Korábban egy másik ukrán képviselő, Leszia Vaszilenko is hasonló esetekről számolt be:

Jelentéseink vannak nők csoportos megerőszakolásáról. Általában ezek azok a nők, akik nem tudnak kijutni. Idősekről beszélünk. Ezeknek a nőknek a többségét vagy kivégezték a nemi erőszak bűncselekménye után, vagy öngyilkosok lettek.

Mezenceva elmondása szerint két olyan esetről is tudnak, amikor orosz katonák humanitárius segélyért sorban álló civilekre lőttek.

De a brutalitás a támadó felet sem kíméli – be nem azonosított felvételek szerint az orosz hadifoglyokat lábon lövik és verik az ukrán katonák. Korábban egy ukrán orvos úgy nyilatkozott, parancsot adott arra, hogy kasztrálják az orosz sebesülteket – a nyilatkozatot később visszavonta Gennagyij Druzenka.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója videóüzenetben kérte az ukrán katonákat, hogy tartsák be a Genfi Egyezménybe foglalt nemzetközi humanitárius jogot, ami a hadifoglyokra is kiterjed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top