nlc.hu
Életmód

Szakértő: hiba leállni a PCR-tesztekkel

Virológus: nagy hiba, hogy leáll a mentőszolgálat a PCR-tesztekkel

Duda Ernő virológus szerint a járványt úgy lehet megfékezni, ha a fertőzéseket azonosítjuk, ehhez pedig szükség van a PCR-tesztekre is.

Keddtől a mentőszolgálat már nem végez ingyenes PCR-mintavételt, és a háziorvosoknál is csupán antigén gyorstesztre nyílik lehetőség, ami megnehezíti a Covid-betegek szűrését.  A legnagyobb kapacitású labor, az Országos Vérellátó Szolgálat laborja sem vizsgál többé PCR-mintákat. Magánszolgáltatóknál azért még lehet PCR-vizsgálatokhoz jutni, de ennek ára 12 és 19 ezer forint között mozog – írja az RTL, akiknek a kérdésére nem árulták el, hogy az ingyenes mintavételi pontok és a szűrőbuszok még működnek-e az országban.

PCR-mintavétel

PCR-mintavétel Svájcban. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

Póta György házi gyermekorvos szerint a PCR elsősorban olyan esetekben indokolt, ha a tünetek adottak, de a gyorsteszt mégis negatív eredményt mutatott.

Benne van pakliban, hogy így tulajdonképpen a valódi covidos betegek kiszűrése sokkal nehezebbé vagy bizonyos esetekben hát meg félővé válik, enyhe tünetes covidos tovább tud fertőzni.

Duda Ernő virológus ehhez annyit tett hozzá, hogy a fertőzések azonosításához szerinte szükség van a PCR-tesztekre is, mert ezek segítségével lehet megfékezni a járványt, ha pedig ezzel nem élünk, az olyan, mintha feltennénk a kezünket és nem védekeznénk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top