nlc.hu
Életmód
Szakértő a HPV-ről

„Gyorsan romlik az állapotom a HPV miatt”

„39 éves vagyok, és nagyon aggódom, hogy rákbeteg vagyok. A HPV tipizálásra 16-os lett az eredmény, a kolposzkópia és a biopszia eredménye szerint a diagnózis Hsil Cin 3. Ez most rák vagy nem az? Aggódom, mert van egy 9 éves lányom, és nemsokára műtenek majd. Létezik, hogy 4 hónap elteltével ilyen gyorsan romlana az állapotom, hogy a CIN 1-ből CIN 3-as legyen a diagnózis? Azt is szeretném megkérdezni, hogy ha lesz egy partneren, elkaphatja csókolózással vagy akár óvszeres szexszel? Szedek vitaminokat, C-vitamint és Lizint is, azt sem tudom, hogy ezeket szedjem-e a műtét után is. Egyáltalán használnak valamit, hogy a vírus eltűnjön valaha?”

– az olvasói levelet egy aggódó édesanyától kaptuk, aki feltehetően egy korábbi partnerétől kapta el a méhnyakrákot is okozó HPV vírust. A pontos diagnózist egy onkológus tudja megmondani, érdemes lenne felkeresni egyet akár magánúton is. A leírtak méhnyakrákra is utalhatnak, de pontos diagnózist semmilyen internetes cikk vagy Facebook-csoport nem tud mondani, csakis szakorvos! A HPV vírus igen agresszív tud lenni, a szedett vitaminoknál pedig arra fokozottan kellene figyelni, hogy a C-vitamin vérhígító, így semmilyen műtét előtt nem ajánlott.

Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randizással kapcsolatos tapasztalataidat osztanád meg, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A HPV vírust át lehet adni a partnernek

A HPV a humán papillóma vírus rövidítése, ebből a fajta vírusból közel kétszáz fajta ismert az orvosok számára, és ebből a közel kétszázból körülbelül negyven féle van, ami nemibetegséget okozhat. A HPV képes méhnyakrákot okozni, évente 400-500 nő halhat meg ebben a betegségben. Éppen emiatt fontos rendszeresen nőgyógyászhoz járni, és amennyiben szokatlan vérzést észlel valaki, esetleg fájdalom is van (és nem a menstruáció okozza), akkor szakorvos segíthet. Olvasónk már ott tart, hogy a szükséges szűrővizsgálatokat elvégezték, az eredemények pedig konkrét betegségre is utalnak. 

Ahogy e cikk megjelenik, olvasónkat feltehetően meg is műtik, remélhetőleg a méhnyaknál talált elváltozás konkrét diagnózisára is sor kerül majd. A hámszöveteket érintő elváltozások az intim területeken nem jelentenek jót, azonban az orvosok Magyarországon jártasak ezek kezelésében, onkológusok is segíthetnek a pontos diagnózis felállításában. Bárki, akinél valamilyen elváltozást észlelnek a szűrővizsgálatok, célszerű akár több onkológustól is véleményt kérni, továbbá a kezelés módjára is bátran kérdezzünk rá. 

hpv

Fotó: Getty Images

A HPV 16 és 18-as típus okozhat méhnyakrákot is, ennek tünetei a nőknél a már említett vérzés, szexuális együttlét közben vagy után szokatlan vérzés, fájdalom érzése a hüvelyben. Ha már méhnyakrák mint betegség is kialakult, annak tünetei közt akár a láb dagadása is megjelenhet, ahogy a székelési szokások is megváltozhatnak. A tünetek sokfélék, így pontos szakorvosi vizsgálat minden esetben szükséges a gyógyuláshoz.

A férfiak is elkaphatják természetesen, és nemcsak szexuális úton lehetséges átadni a vírust, pláne nem pedig behatolásfüggő a terjedésének útja. A bőrön keresztül is könnyen el lehet kapni valamelyik HPV variánst, a szexuális együttléteknél az orális szex, a csókolózás is olyan tevékenységek, amiken keresztül elkaphatja a partner. Olvasónk kérdésére a válasz, hogy későbbi partnere hogyan kaphatja el, tehát ez a pontos válasz. 

Amikor a kezelések véget érnek, és a nőgyógyász is, onkológus is gyógyultnak mondja olvasónkat, akkor zajlik tovább az élet, és ebbe egy új partner is beletartozik. Azt, hogy hogyan ne adják át egymásnak a fertőzést, a szakorvossal mindenképpen egyeztesse olvasónk. Lehetséges, hogy oltás segíthet a partner esetében, de ezt csakis az orvosok fogják tudni megmondani. Bármilyen cikinek is tűnhet, azért, hogy minél hamarabb és minél konkrétabb kezelést kapjon valaki az orvosaitól, érdemes őszintének lenni, és bevallani, hogy akár szexuális együttlét közben is problémák jelentkeztek. Nehéz ezekről beszélni, pláne egy orvos-beteg viszonyban, de a saját gyógyulásunk érdekében muszáj.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top