nlc.hu
Életmód

Szakértő a potenciaproblémákról

A feleségem sokszor a fejemhez vágja, hogy nem bírom annyira szusszal a szexet, mint régen

„Én mondhatni egy belevaló, mindig szexéhes, nimfomán férfi vagyok, és 33 éves! Jó ideje vannak enyhe merevedési gondjaim is, de leginkább az aggaszt, hogy 2-3 perc után elélvezek! Ami roppant érdekes és egyben idegőrlő, hogy miután elélveztem, pillanatokon belül lankadni kezdek, és azzal együtt a szex iránti túlfűtöttségem is. Egyre ritkább, ha utána egyből tudom folytatni a partit, és a párom kielégítését, máskülönben pár percnek el kell telnie. Nem igazán tudom élvezés után sem mereven tartani, a páromnak sem megy. Kérem, segítsenek! A párom szereti és igényli a hosszas együttléteket, pláne hogy ő kemény hardcore beállítottságú, és sokszor a fejemhez vágja, hogy milyen jó volt régen, amikor még olyat is tudtam, hogy akár 30-40 percig, megállás nélkül képes voltam vele szexelni. Szexmániás vagyok, imádok és szeretek szexelni! Mit kell tegyek ahhoz, hogy a lehető legrövidebb utat járva, újra teljes értékű munkát tudjak a páromon végrehajtani? Egyáltalán létezik erre valós és bevált gyógymód? Esetleg injekciós papaverint használhatok hosszú távon?”

– férfi olvasónk küldte az aggódó levelet arról, hogyan lehetne megoldani, hogy hosszabb ideig tartson a szex. Amit olvashatunk, az bizony a teljesítménykényszer maga, ez az, ami hosszú távon igencsak lerontja a szexuális élet minőségét. Az sem segítség, ahogy a feleség hozzááll a problémához: ilyenkor olaj a tűzre, ha a nő erőlteti a szexet és még meg is jegyzi az elégedetlenségét. Ezek így együtt garantálják a merevedési gondokat az ágyban.

Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randizással kapcsolatos tapasztalataidat osztanád meg, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A teljesítménykényszer jele az, amikor a férfi csak arra tud gondolni, hogy teljesítsen az ágyban

Kevés nő tudja azt az alapvető tényt, hogy ha megjegyzést tesz az ágyban ott és akkor a férfi partnere teljesítményére, akkor azzal a közös szexuális életüket teszi éppen tönkre. A férfiak másmilyenek, mint a nők, a nők ha nem is tudnak elélvezni esetleg az adott szexuális aktus közben, akkor is szívesen kísérleteznek újra és újra, hátha legközelebb összejön majd. Ezzel szemben a legtöbb férfi kliens, aki tanácsadásra érkezik, arról számol be, hogy akár egyetlen egy (kamaszkorra is igaz) megjegyzés a pénisz méretére, merevségére, a merevedés tartósságára is elég ahhoz, hogy kételyekkel és szorongással álljanak a szexhez. 

Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy az illető férfi nem arra fog figyelni szex közben, hogy jólesik a partner csókja, hogy milyen finom az érintése, hogy mennyire puha a bőre, hogy kellemes az illata, az íze, hanem arra, hogy úristen, most meddig fog állni, vajon meddig fogom bírni, fel fogok-e sülni, elég vagyok-e neki. E kettő között pedig hatalmas a különbség, amíg az előbbi lenne a harmonikus szexuális élet jellemzője, utóbbi a teljesítményszorongás jele. Ha pedig a feleség, azaz a társnak választott nagybetűs nő tesz megjegyzést a férj szexuális teljesítményére, a szorongás még inkább fokozódhat. 

házaspár

Fotó: Getty Images

A feleségnek ugyanis feltehetően nemcsak az ágyban, hanem az életük egyéb területein is szeretne a férj megfelelni, amíg egy szeretői vagy egyéjszakás kapcsolatban ez nincs meg. Társkapcsolatban, házasságban szeretnénk a másikat boldognak látni, boldoggá tenni, és ez a szexre is igaz. Olvasónk azt kérdezi, használhat-e a merevedésére gyógyszert, és erre a válasz egyértelműen az, hogy nem javasolt. A merevedés változását először mindenképpen urológussal kellene megbeszélni, aki ha talál valamilyen gyulladást vagy fertőzést, akkor annak gyógyítására is lesz mód. Korai magömlést például felfázás is okozhat, de előfordulhat hányós-hasmenős vírusból megmaradt baktérium is a prosztatában, ami okozhat ilyesmit. Szakorvosi kivizsgálás és teljes vérkép vizsgálata mindenképpen javasolt.

A szexuális élettel kialakult probléma lelki részét azonban csakis olyasvalakivel tudná feloldani, aki szakemberként (szexuálterápia) tud segíteni a már kialakult szorongáson. Párterápia is segíthet, amennyiben nyitottak rá, hiszen nemcsak a pénisszel lehet kielégíteni a társat, hanem rengeteg más módja van. A sok-sok előjáték segíthet valamennyire enyhíteni a problémát, érdemes kitalálni azt a játékot együtt, hogy két hétig behatolás nélkül elégítik ki egymást, és legalább 30 percig nem csinálnak mást, csak csókolóznak. Ha ezek alatt a játékok alatt a pénisz merevedik, és működik, akkor látható, hogy lelki oka van annak, hogy behatolásos szexnél máshogyan működik.

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top