nlc.hu
Életmód

Tokió is elismeri az azonos nemű élettársakat

Tokióban hamarosan elismerik az azonos neműek élettársi kapcsolatát

A szexuális kisebbségek tagjait gyakran éri megkülönböztetés az oktatásban, a munkahelyen vagy a családban.

Japán fővárosában októbertől elismerik az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, ez azonban jogilag nem egyenlő a házassággal – jelentette be a tokiói fővárosi önkormányzat. Ez a lehetőség a főváros lakóira, köztük a külföldi állampolgárokra is vonatkozik, ugyanakkor az illetékesek kiemelték, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat jogilag nem azonos a törvényes házassággal.

ázsiai férfi pride-os karkötővel

Fotó: Pixabay

Japánban nem törvényes az azonos neműek házassága, és a szexuális kisebbségek tagjait gyakran éri megkülönböztetés az oktatásban, a munkahelyen vagy a családban, s ezért sokan nem vállalják nyíltan nemi identitásukat. Az azonos nemű párok sok esetben nem bérelhetnek közösen lakást, nem látogathatják meg egymást a kórházban és még egy sor egyéb dologra nem jogosultak, melyekre a házaspárok igen.

A változtatások célja, hogy „Tokió lakói megértőbbek legyenek a szexuális sokszínűséggel szemben, és csökkenjenek a szexuális kisebbséghez tartozók mindennapi kellemetlenségei, hogy jobb legyen itt élniük” – tudatta a tokiói városháza.

Tokió Sibuja kerülete volt az első Japánban, ahol az azonos nemű párok számára is megnyílt a lehetőség, hogy igazolást kaphassanak élettársi kapcsolatukról. A 2015-ös döntés óta japánban mintegy 200 városi önkormányzat tett hasonló lépéseket a szexuális kisebbségek egyenjogúsága érdekében. Az ilyen partneri kapcsolatok bejegyzése jogilag nem bír ugyan kötelező erővel, de segít elejét venni a hátrányos megkülönböztetésnek olyan mindennapos dolgoknál, mint például a lakáskeresés.

Ázsiai viszonylatban a japán törvények liberálisnak számítanak. A homoszexuális nemi érintkezés 1880 óta nem törvénytelen az országban, bár a társadalmi nyomás miatt a helyi LMBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) nagyrészt láthatatlan marad. Ázsiában eddig egyedül Tajvan szigetén legalizálták az azonos neműek házasságkötését – emlékeztetett az MTI.

Tavaly márciusban a szapporói kerületi bíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy Japánban a kormányzat nem ismeri el az azonos neműek házasságát. A távol-keleti szigetországban ez volt az első bírósági ítélet az azonos neműek házasságának törvényességéről és szimbolikus jelentősége volt a helyi meleg közösség számára.

Közben az EU-ban tavaly szeptemberben fogadta el az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely szerint az azonos neműek egyik tagállamban megkötött házasságát vagy bejegyzett élettársi kapcsolatát az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top