nlc.hu
Életmód

Hatósági ár a New York-i reptéren

Nem kérhetnek többé 10 ezret egy sörért a New York-i reptéren

A reptéri árak legendásan elrugaszkodottak, amint beléptünk a biztonsági ellenőrzésen, és a felszállásra várunk. Íme, van, ahol a hatóság szól közbe, hogy az egekbe legfeljebb a repülők emelkedjenek, ne egy üveg sör vagy szimpla gyorsétel ára.

Ez csak egy sör – jegyezte meg a New York-i utas, de a jelenség világszerte ismert. Ha a reptéren éhezünk, szomjazunk meg, a tranziton kívül még a városi árakon dolgoznak az üzletek, de amint becsekkolnak az utasok, egy másik világban találják magukat. A duty free, azaz vámmentes üzletek mellett található éttermek és boltok már a reptéri alternatív valóságban működnek, többek között a budapesti Liszt Ferenc reptéren is. Az utazási szabályok miatt pedig ide már nem is hozhatjuk be az otthonról hozott innivalónkat.

A reptéri sör mindig drága (Fotó: Getty Images)

A reptéri sör mindig drága (Fotó: Getty Images)

A Pénzcentrum írta meg még a pandémia előtti békeidőkben, hogy egy kis palack „ásványvíz legolcsóbban 300 százalékkal drágább, mint amúgy a boltban, de van, ahol 700 százalék az eltérés”.

Tipp: a ferihegyi reptér tranzitjában, a SkyCourtnak nevezett részen – kicsivel drágább, de – normális árakon ehetünk a Burger Kingben és a KFC-ben, a többi étterem már igen borsos árakon dolgozik.

Sült krumpli luxus áron, papírzacskóban

New Yorkban és New Jersey-ben viszont annyira vastagon fogott egyes reptéri vendéglátók ceruzája, hogy a kikötői hatóságok árplafont szabnak. Teljesen elfogadhatatlannak nevezték azokat az árakat, melyeket több felháborodott utas megosztott a közösségi médiában, habár felmerülhet a kérdés, hogy miért tőlük kellett megtudniuk?

Tavaly júliusban indult el a hullám, amikor is néhány utas – az Amerikában nagyon pörgő – Twitteren adott hangot nemtetszésének. Egy (egyébként repülőgép- és repülésmániás) fiú egy adag sült krumpliról osztott meg képet, amiért 10 cent híján 11 dollárt, azaz 4000 forintos összeget kértek.

Előtte pedig egy brooklyni férfi fotózott be egy képet a LaGuardia reptéri étteremből, ahol is 27,85 dollárt (10 ezer forint) kértek egy pohár Sam Adams sörért.

Lám, ez a közösségi média valódi ereje, ugyanis a virálisan terjedő képek felkeltették  New York-i és New Jersey-i kikötői hatóságok felügyeleti hivatalának figyelmét, amely ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja, hogyan lehettek ezek az árak még a reptéri árszabáshoz képest is ilyen magasak.

A hatóság nem csak ígérgetett, hanem az NJ.com beszámolója szerint le is folytatta a vizsgálatot, és kiderítette, hogy tavaly nyáron 25 vásárlónak számoltak fel egyetlen pohár sörért ilyen extrém árat – utólag mindannyian visszakapták a kifizetett összeget.

A hivatal továbbá egy 35 oldalas dokumentumot is közzétett a betartandó irányelvekkel. Ez tartalmazza többek között, hogy a felügyeletük alá eső New York-i és New Jersey-i repülőterek étkeztetésének árplafonját a helyben megszokott, utcai árakra rászámított 10 százalékos felárban határozzák meg. Követendő hozzáállás.

(Forrás: NJ.com; foodandwine.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top