nlc.hu
Életmód

Izotópos infúziós kezelés a Semmelweis Egyetemen

Új eljárással gyógyítják a neuroendokrin daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen

Az új kezelés mérföldkőnek számít a hormontermelő, vagyis neuroendokrin daganatok magyarországi kezelésében.
Infúziót készít el egy orvos

Magyarországon elsőként egy 80 éves férfi részesült olyan izotópos infúziós kezelésben, amellyel a hormontermelő, vagyis a neuroendokrin daganatok terápiás lehetősége bővült. A kezelésre május 12-én került sor a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján, majd néhány órával később a Debreceni Egyetemen.

A neuroendokrin (hormontermelő) daganatok képesek az egészséges emberben is megtalálható hormonok nagy mennyiségű termelésére, majd ezt a véráramba ürítve okoznak rosszullétet. Ilyen daganatok csaknem minden szervben képződhetnek, leggyakrabban azonban a gyomorban, bélben, hasnyálmirigyben alakulnak ki.

A mostani kezelésen átesett, neuroendokrin tumorban szenvedő beteg az első infúzióra jól reagált, négy nappal később otthonába távozott. A terápia néhány hét múlva folytatódik, mivel az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal.

A neuroendokrin tumorok a daganatos betegségek mintegy 5 százalékát teszik ki, évente 40-60 új esetet diagnosztizálnak, vagyis hazánkban több száz embert érinthet ez a betegség, amelynek felismerésekor a páciensek fele már előrehaladott stádiumban van.

A hazai betegek 2005 óta vehették igénybe társadalombiztosítási támogatással a szomatosztatin-PRRT nevű kezelést, de csak külföldön, főként Svájcban és Németországban. Eleinte évi 2-5, az utóbbi években évi 30-40 kérelem érkezett az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, amely betegenként átlagosan 4 kezeléssel számolva évi 120-160 alkalmat jelentett.

A Magyarországon diagnosztizált neuroendokrin betegek nagy részét a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján látják el, így az itthoni PRRT-kezelés megteremtése mindenképpen mérföldkőnek számít a hazai endokrin onkológia történetében.

(Semmelweis Egyetem)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Mat Napo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top