nlc.hu
Életmód

Endometriózis vagy erős menstruációs vérzés?

Erős menstruációs vérzés vagy endometriózis? Ezek a tünetek betegséget jelezhetnek

Az endometriózis tünetei sajnos nem mindig egyértelműek, éppen ezért jó tudni, hogy mire érdemes figyelni, és mikor ajánlott orvoshoz fordulni.

Erős vérzést, hasfájást sokan tapasztaltunk már, még akkor is, ha jellemzően enyhe a menzeszünk. Honnan lehet tudni, hogy endometriózis okozza a fájdalmainkat?

Nő fekszik a kanapén

Az erős hasi görcs figyelmeztető jel lehet
(Fotó: Getty Images)

Mi az az endometriózis?

Az endometriózis egy alattomos betegség, ugyanis a menstruációhoz hasonló tünetei miatt sokáig lappanghat. Az elnevezése a méh üregén kívüli elhelyezkedő méhnyálkahártyát jelöli. Arra, hogy miként alakulhat ki, a mai napig nem találtak még pontos magyarázatot az orvosok. Feltételezések vannak csak, amik a hormontermelés változásához vezetik vissza az endometriózis okát, ami a következőképpen nézhet ki: amikor menstruálunk, a kürtökön keresztül a hasüregbe távoznak az endometrium sejtek, amik – ha az immunrendszerünk egészségesen működik – nem tudnak megtapadni és fejlődésnek indulni.

De van, amikor ez másként történik, azaz fejlődésnek indulnak a sejtek, ilyenkor alakul ki a méhen kívüli endometrium, ami reagál a női ciklusra. A nagy különbség többek között az, hogy ebben az esetben nem tud távozni a vér a szervezetünkből, ami csomókhoz, összenövésekhez, cisztákhoz, gyulladásokhoz vezethet.

Az endometriózis tünetei

A betegség kialakulásában szerepe van tehát az immunrendszernek, de genetikai hajlamunk is lehet rá. Sőt, a korábbi betegségeket is kockázati tényezőként tartják számon.

Az endometriózis tünetei rendszerint erősebben jelentkeznek, mint a menstruáció szokásos jelei: a fokozott vérzés, a görcsös hasi és kismedencei fájdalom, az emésztési zavarok, a hányinger,  valamint a fájdalmas szexuális együttlét mind figyelmeztető jelek lehetnek. Sokan a meddőségi vizsgálatok során kapják meg a diagnózist az endometriózisról, ugyanis meddőséget is okozhat.

Ha valakinek endometriózisa van, akkor a mielőbbi műtét kiemelkedő jelentőségű, ugyanis minél később kerül sor a beavatkozásra, annál inkább kiterjedt lehet a betegség. Az operáció alkalmával a beteg szöveteket eltávolítják, majd a kezelés során hormonális gyógyszereket írnak fel.

Még több egészség!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top