nlc.hu
Életmód

Meghalt a Baptista Szeretetszolgálat alapítója, Szenczy Sándor

Meghalt Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat alapítója

Elhunyt a Baptista Szeretetszolgálat alapítója, Szenczy Sándor.

Magyar idő szerint szombaton hajnalban, az Egyesült Államokban 57 éves korában meghalt Szenczy Sándor lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat alapítója és emeritus elnöke – tudatta a Facebookon Vujity Tvrtko a családdal egyeztetve. 

Jóságával és szeretetével Ő ezen a világon is a Mennyország lakója volt. A földi Mennyországé. Mert Sándor maga volt a megtestesült jóság és szeretet. Ő volt az EMBER, aki mindig ki tudta mondani azt a szót, hogy „SZERETLEK”; és Ő volt az, aki szavakkal leírhatatlan erőt és bátorítást adott a szenvedőknek. Eddig tartott a testi erő, elköltözött hát a lélek vándora; ám szívének szeretete ott ragyog mindazokban, akiket valaha erősített, megsegített

– írja Tvrtko a nekrológban.

Szenczy Sándor 1965-ben született Sajószentpéteren. A pesti vagonoktól indulva jutott a Fehér Házig. Számos gyülekezet növekedéséhez járult hozzá, a vezetésével 1996-ban létrejött Baptista Szeretetszolgálat mára több kontinensen dolgozó, nagy szervezetté nőtt – olvasható a Magyar Baptista Szeretetszolgálat honlapján.

Tizennégy éves volt, mikor szülei elváltak, és ő elköltözött otthonról. Ebben az időszakban magától értetődőek voltak a bulik, az alkohol, a kábítószer, a rendőrségi ügyek. A gimnáziumból csak azért nem rúgták ki, mert akkoriban Magyarország tíz legjobb sakkozója közt volt. Feltört lakásokban, a Nyugati pályaudvaron álló vagonokban élt a „banda”, amely része volt a pesti underground korszaknak.

Sándor életében a katonaság vetett véget ezeknek a kicsapongó éveknek. Amikor a központból kihelyezték egy lokátorállomásra és „ottfelejtették” negyvenkilenc napra, egy ismeretlen hívón keresztül Isten megtalálta – a titkos katonai telefonvonalon.

Rászakadtak a leszerelés után megvásárolt Biblia igazságai, és az első ima után felegyenesedve már nem ugyanaz az ember volt.

A Református Teológián elvégzett három évfolyam után a Baptista Teológián fejezte be tanulmányait. Lelkészi hivatását 1994-ben kezdte Velencén, ahol az alig több mint tízfős gyülekezet egy szűk évtized alatt százfősre nőtt a keze alatt.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke beszédet mond a baptista iskolák országos tanévnyitó ünnepségén a budapesti Kõrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvû Baptista Gimnáziumban 2016. augusztus 29-én

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat akkori elnöke beszédet mond a baptista iskolák országos tanévnyitó ünnepségén a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2016. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Baptista Szeretetszolgálatot 1996-ban hozta létre. Az alapítvány ma Magyarország egyik legnagyobb humanitárius szervezete, amely a világ huszonöt országa mellett Magyarországon is nagy szervezetté nőtt. Sándor és családja lakott és segített már Koszovóban, Vietnámban, Jordániában, Sri Lankán, Kambodzsában. Észak-Koreába, Csecsenföldre, Irakba és egyéb „forró” válságövezetekbe sokszor inkább egyedül utazik. Munkája során találkozott államok vezetőivel, köztük három amerikai elnökkel is, tartott imaórát a Pentagonban és a kambodzsai dzsungel közepén.

Örömmel vallotta: ő és az ő háza népe az Úrnak szolgál. Feleségét, a konduktorként mozgássérült gyermekekkel foglalkozó Katalint, öt gyermeküket és négy unokájukat hagyta hátra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top