nlc.hu
Életmód

Tikkasztó hőség és zivatarok: Ilyen lehet a nyarunk

Tikkasztó hőség megspékelve zivatarokkal: ilyen lesz az idei nyár

Az előrejelzés szerint hűsölésért és több esőért egészen Skandináviáig vagy a Brit-szigetekre kéne utaznunk.

Elérhetőek a friss nyári, tehát 3 hónapot felölelő hosszú távú időjárás előrejelzések, amelyeket a Severe Weather Europe csapata szemlézett kimerítően és tudományos igénnyel – hívta fel a figyelmet az rtl.hu. Mint írták, legtöbbünk nagy érdeklődéssel várja, mit hoz a nyár, ám az adatok sajnos nem túl megnyugtatók.

virág nő ki a száraz, repedezett talajból

Fotó: Pixabay

Hangsúlyozták, hogy mindenekelőtt fontos tisztázni, mit is várhatunk el egy szakmailag igényes és korrekt hosszú távú előrejelzéstől. Az internet hemzseg a 30 napos, 3 vagy 6 hónapos, sokszor napi bontású (!) előrejelzésektől, amelyeknek valószínűleg senki sem ad hitelt, nem valószínű, hogy lenne, aki valaha is ezekre alapozva próbálta időzíteni nyaralását. Nagyon helyesen, hiszen ilyen távon ilyen részletességgel lehetetlen előrejelezni, és ez sokáig még így is marad.

Ha napra pontos prognózis nem is létezik, azért az sem igaz, hogy semmit se tudnánk az előttünk álló nyárról. Azon túl persze, hogy három hónapos lesz. Vannak ugyanis olyan nagytérségű folyamatok, amelyek tartósan és drasztikusan kihatnak a légköri áramlásokra. Az egyik legfontosabb, legjobban ismert és legjobban előrejelezhető ezek közül az El Niño – déli oszcilláció (ENSO), amely nem más, mint a Csendes-óceán vízhőmérsékletének rendkívüli változása bizonyos térségekben. Jelenleg Dél-Amerika partjainál a szokottnál hidegebb a víz (La Niña fázis), a számítások szerint az is marad, és ez rendszerint nyomot hagy Európa időjárásán is.

Lássuk, milyet!

A tapasztalat és a három legmegbízhatóbb előrejelző központ eredményei meglehetősen egybehangzóan mutatják, hogy az öreg kontinensen az általános helyzetkép nem sok örömre ad majd okot a mezőgazdaság számára. Európa legnagyobb részén anticiklonális hatások érvényesülhetnek, így a sokévi átlagnál szárazabb és melegebb körülmények uralkodhatnak. 

Mit jelent ez? 

A hosszú meleg periódusokat elvétve hidegfrontok szakíthatják meg, amelyek azonban rendszerint heves zivatarokkal, felhőszakadással járnak. Hűsölésért és több esőért egészen Skandináviáig vagy a Brit-szigetekre kéne utaznunk, ott nem fenyeget az aszály, ha beválik az előrejelzés. 

Mindez nem azt jelenti, hogy ne lehetnénk annyira pechesek, hogy éppen a kiszemelt balatoni hétvégénken köszöntene be pár napra a „rossz idő”, de ha szeptemberben majd összegezzük a csapadékot, összeszámoljuk a hőségnapokat és megmérjük a talaj nedvességtartalmát, akkor jó eséllyel csóváljuk majd fejünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top