nlc.hu
Életmód

Szigorúbban szabályozzák az akciós árakat

Szombattól nem trükközhetnek a boltok az akciós árakkal

Nem játszhatnak tovább az árcsökkentéssel a kereskedők, fel kell tüntetni az eredeti árat, és szigorúbban határozzák meg, mi számít akció előtti árnak.
Százalékos akciók matricái egy ruhabolt kirakatán

Május 28-tól, szombattól új szabályok vonatkoznak a boltok akciós áraira. A változás célja, hogy a kereskedők ne tudjanak megtévesztő árcsökkentéseket bevezetni oly módon, hogy előtte megemelik a termék árát, majd utána akcióznak – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A fő szabály ezután az lesz, hogy egy-egy akciós terméknél kötelező feltüntetni a korábbi árat, hogy a vásárló tisztában legyen azzal, „honnan” lett leárazva az adott termék. A korábbi ár pedig az akció indulása előtti 30 napos időszak legalacsonyabb ára.

Lássunk egy gyakorlati példát!

  • Van egy termék, amely régóta 1000 forintba kerül. Ezt leakciózza a kereskedő 800 forintra, vagyis ez esetben valóban 20 százalékos az árcsökkentés mindenféle trükk nélkül.
  • Pár nap múlva felemeli az árat 1143 forintra, majd rövid időn belül 30 százalékos árengedményt hirdet.
  • Az új szabály szerint ilyenkor 0 százalék a kedvezmény, hiszen az elmúlt 30 napban 800 forint volt a legalacsonyabb ár.

Előfordulhat, hogy az akciós terméknek nincs 30 napos múltja. Ebben az esetben az akciózás előtti 15 napban érvényes legalacsonyabb árat kell feltüntetni.

A leárazásokra vonatkozó új szabályokat az egész Európai Unió területén, így Magyarországon is egyszerre vezetik be.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Artem Beliaikin)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top