nlc.hu
Életmód

Személyiségjegyek a Facebookon

Mit árulnak el a személyiségedről a Facebook-posztjaid?

Többet mutatsz magadból Facebookon, mint gondolnád. De mit árul el a személyiségedről az, ahogy a közösségi oldalt használod?

Mindennap, amikor a Facebook felteszi a kérdést, hogy mi jár a fejünkben, világszerte nagyjából 400 millió ember válaszol erre a kérdésre, és kiírja az aktuális státuszát. Az egyik csak egy motivációs idézetet oszt meg, a másik a politikai véleményét, a harmadik pedig az élet értelméről értekezik. Azt gondoljuk, hogy ezek ártatlan bejegyzések csupán, ám a valóságban sokat árul el a személyiségünkről a szakemberek számára, hogy miről és hogyan írunk a Facebookon. Amy Morin pszichoterapeuta, a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyv szerzője kutatásokkal támasztotta alá, hogy milyen általános következtetéseket lehet levonni a tevékenységünkből a közösségi oldalon.

1. A túl sok ismerős alacsony önbizalomról árulkodik

Egy 2012-ben megjelent tanulmány szerint azoknak az embereknek van a legtöbb Facebook-barátja, akiknek alacsony az önbizalma és sokat aggódnak azon, hogyan látják őket mások. A kutatók szerint ez azért van, mert a facebookos népszerűséggel próbálják kompenzálni az önbizalmi hiányosságokat.

2. Aki extrovertált, az több képet oszt meg

Nem annyira meglepő talán annak a 2014-es, Personality Traits and Self-Presentation at Facebook című tanulmánynak a következtetése, mely szerint akárcsak a valóságban, úgy a közösségi oldalon is, az extrovertáltak nyíltabban osztják meg életük minden részletét az ismerősökkel online, mint az introvertáltak. Sőt, nemcsak több bejegyzést írnak és több képet töltenek fel magukról, de mások posztjainál is gyakrabban használják a like gombot.

3. A kötelességtudó ember kategorizálja a képeit

A Computers in Human Behavior szaklapban publikált 2014-es tanulmány szerint azok az emberek töltik a legkevesebb időt Facebookon, akiknek sok önfegyelme van és keményen dolgoznak. Ha pedig feltévednek a közösségi oldalra, akkor azt is jól szervezetten teszik, például kategorizálják, szépen mappákba rendezik a képeiket, és süt az egész profiljukról, hogy rendszerezetten gondolkodnak.

Facebook ismerősökre mutat egy férfi kéz

A Facebook-posztod árulkodik rólad (Kép: Getty Images)

4. A nyitott ember alaposan kitölti a profilját

A Social Network Use and Personality című tanulmányban fedezték fel azt, hogy a nyitott emberek sokkal alaposabban kitöltik a személyes információkról szóló részt a profiljukon, aprólékosabb, részletesebb információkat adnak magukról. A nyitott emberek jellemzői között felsorolják a művészi vénát, kreativitást, fantáziadús gondolkodást. Érdekes az is, hogy a tanulmány szerint ezek az emberek hajlamosabbak arra, hogy a Messenger-üzenet helyett a másik ember falára posztolják a magántermészetű üzeneteket is.

5. A nárcisztikus mély lelki posztokat ír

A nárcisztikus ember hajlamos arra a tanulmányok szerint, hogy Facebookon kiteregesse a lelke legmélyebb bugyrait is, amit főleg azért tesz, hogy minél több figyelmet és megerősítést kapjon az ismerőseitől (számára ők a közönség). Gyakrabban írnak ki bejegyzést saját magukról, aztán az érkező lájkokat és kommenteket a saját fontosságuk bizonyítékaként zsebelik be. Nemcsak írásokat, de szelfiket is szeretnek megosztani magukról, általában azért, hogy mások imádatában fürödjenek.

6. A neurotikus ember főleg fotókat tölt fel

A Capturing Personality from Facebook Photos and Photo-Related Activity című 2014-es tanulmányban találták azt, hogy a neurotikus emberek – szorongás és stressz jellemző rájuk – pozitív visszajelzést, elfogadást keresnek a Facebookon, ezért osztanak meg főleg fotókat a közösségi oldalon. Ez azért van, mert általában nehézségeik vannak a szociális és kommunikációs területen, ezért a képekkel igyekeznek kifejezni magukat és a hangulatukat. A fotók ráadásul kevésbé kockázatosak, mint a kommentek, hiszen ez utóbbiak maguk után vonhatnak akár negatív válaszokat is másoktól, így biztonságosabb a neurotikus ember számára, ha képekkel kommunikál. Általában nekik van a legtöbb fotójuk az albumokban, a kutatók szerint azért, mert ezzel is próbálják pozitív színben megmutatni magukat másoknak. Gyakran előfordul, hogy a fotóikat arra is használják, hogy boldogabbnak állítsák be az életüket, mint amilyen, mert így akarják tartani a lépést a facebookos ismerőseikkel. Idővel azonban a neurotikus emberek viselkedése sok esetben megváltozik: valószínűleg utánozni kezdik a barátaik fFacebookos viselkedését, ezzel keresve az elfogadást és csökkentve a magányosság érzését.

7. A barátságos embert jelölik be a legtöbb fotón

Már tényleg mindenre van tanulmány, így a Personality and Patters of Facebook Usage címen publikált tanulmányban is kitértek kifejezetten arra az apró részletre, hogy a Facebookon kiket jelölnek be mások a fotóikon. Kiderült, hogy azokat tagelik legtöbben, akik barátságos személyiséggel rendelkeznek, amin nem is csodálkozunk, hiszen ők azok, akik kedvesen és a versengést, egymás hátba szúrását elkerülve állnak embertársaikhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top