nlc.hu
Életmód
A globális éghajlatváltozás a kávét sem kíméli

Boríthatja kávézási szokásaidat a globális éghajlatváltozás

Egy friss kutatás szerint Brazíliában az arabica számára legmegfelelőbb termőterületeknek akár 80 százaléka is elveszhet.

A kávé lehet a klímaváltozás igazán nagy vesztese, ami különösen érzékenyen érinti Európát, a világ legnagyobb kávéfogyasztóját – erről számolt be a Másfélfok környezetvédelmi hírportál egy közelmúltban elkészült tanulmányra hivatkozva. Mint írták, a tanulmány szerint még ha nem is a legrosszabb forgatókönyvvel számolunk, a kávé termesztésre legalkalmasabb területek nagysága legalább felére csökken a 2000-es szinthez képest, elsősorban az évi átlaghőmérséklet emelkedése miatt. Brazíliában például az arabica számára legmegfelelőbb termőterületek közel 80 százaléka elveszhet egy közepes mértékű melegedést feltételező forgatókönyv esetén, ez pedig olyasmi, ami húsba vágóan érintheti a fejlődő országok kistermelőit.

kávé szemek kiömlenek egy csészéből

Fotó: Pixabay

A globális felmelegedés következtében a kávé mellett a kesudió és az avokádó esetében is eltolódnak a termőterületek, és a változni fog a területek besorolása azzal kapcsolatban, hogy kiválóan, vagy csak közepesen, netán épphogy alkalmasak az adott termény termesztésére.

Ugyanakkor, a tanulmány rámutatott arra is, hogy, szemben a kávéval, az avokádó és a kesudió esetében nagyobb a klimatikus mozgástér, ugyanis a megszűnő termőterületek helyett újak válhatnak alkalmassá termesztésükre. Különösebben azonban a kutatók szerint ennek sem lehet örülni, ugyanis a változások nyomán elképzelhető, hogy fokozott erdőirtással próbálnak az illetékesek új mezőgazdasági területek létrehozni.

A cikk hangsúlyozza, a potenciális károk mérséklésének érdekében alkalmazkodásra lesz szükség, amit például különböző terület-specifikus gazdálkodási gyakorlatokkal vagy fajtanemesítéssel érhetünk el. Az árnyékolófák például megvédhetik az ültetvényt a hőségtől, a mulcs használata pedig a talaj kiszáradása ellen lehet hatékony. A hosszú távú tervezés tehát nagyon fontos és a károk csökkentése érdekében már most tenni kell lépéseket.

Kollégánk nemrég arról írt cikket, hogy a klímaváltozás miatt nemcsak a kávéimádóknak fájhat a fejük, számos kutatás és tanulmány foglalkozott már azzal, hogy milyen élelmiszernövények vannak veszélyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top