nlc.hu
Életmód

Kanadában 3 hónapig nem büntetik meg azokat, akiknél kis mennyiségben drogokat találnak

Kanadában 3 hónapig nem büntetik meg azokat, akiknél kis mennyiségben drogokat találnak

Kanada bejelentette, hogy ideiglenesen dekriminalizálja egyes tiltott kábítószerek kis mennyiségének birtoklását Brit Kolumbiában (BC).

A tartomány azt követően kérte a büntető törvénykönyvben foglalt mentességet, hogy tavaly több mint kétezer halálos áldozatot követeltek a túladagolások Brit Kolumbiában.

Drogot tart a kezében egy nő.

Fotó: Getty Images

Ez az első ilyen jellegű kísérlet Kanadában

A felnőttek összesen 2,5 gramm opioidot, kokaint, metamfetamint és MDMA-t birtokolhatnak maguknál együttesen.

Bár ezek az anyagok továbbra is illegálisak maradnak, a személyes használatra birtokolt felnőtteket nem fogják letartóztatni, vádat emelni ellenük, és nem fogják lefoglalni a kábítószereket. Ehelyett tájékoztatást kapnak a rendelkezésre álló egészségügyi és szociális szolgáltatásokról.

Carolyn Bennett, a mentális egészségért és a függőségekért felelős szövetségi miniszter kedden azt mondta, hogy „túl sok éven át életekbe került az ártalomcsökkentéssel szembeni ideológiai ellenállás”. „Azért tesszük ezt, hogy életeket mentsünk, de azért is, hogy a kábítószereket használó embereknek visszaadjuk a méltóságukat és a választási lehetőségeiket” – mondta, és azt reméli, hogy így a szégyenérzet majd csökkenni fog, ami gyakran megakadályozza az embereket abban, hogy életmentő segítségért forduljanak a szakemberekhez. Kennedy Stewart, Vancouver polgármestere szerint a döntés „a drogpolitika alapvető újragondolását jelenti, amely az egészségügyet részesíti előnyben a bilincsekkel szemben”.

A program 2023. január 31-től 2026. január 31-ig tart, és nem vonatkozik majd az általános és középiskolák területére, a gyermekgondozási intézményekre, a repülőterekre és a kanadai hadsereg tagjaira.

2020-ban Oregon lett az első amerikai állam, amely egyes tiltott kábítószerek birtoklásának büntetőjogi szankcióit eltörölte. Az államban csökkent a kábítószerrel kapcsolatos letartóztatások száma, bár viták folynak arról, hogy ez több kábítószer-használót késztetett-e arra, hogy segítséget kérjen a kábítószer-használatuk miatt. Kanada 2018-ban országszerte legalizálta a kannabisz rekreáció célú használatát a felnőttek számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top