Életmód
Szponzorált tartalom

Közös kaland a gyerekkel (X)

Bányát robbantottunk, műtöttünk, infografikákat böngésztünk, sétáltunk a Marson és babzsákból moziztunk – mindezt egy helyen, pár óra leforgása alatt, és ami a legfontosabb: együtt, a gyerekkel.  Az Álmok álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok időszaki kiállítás emlékezetes kalanddá varázsolta a hétköznap délutánunkat.

Hú, de jó szaga van” – ilyet se gyakran hall az ember a gyerekétől egy kiállításon. És ez a mondat még csak nem is – az itt valóban létező – gyógynövényes szekcióban vagy aromaszobában hangzik el, hanem a mobilitási ponton. Mint a mágnes húzza magához a 12 éves fiamat az autószalonban kiállított „szárnyas” autó, a szagolgatás pedig azután jön, hogy kiderül: ez a csillogó-villogó elegáns és vagány járgány a 30-as évekből származik, egy magyar tervező, Járay Pál műve és áramvonalas alakjával mobilitástörténeti fordulópont.

Közös kaland a gyerekkel (X)

És innentől rohanások és lecövekelések váltják egymást: a gigantikus és látványos tárlat mint bebarangolandó tér is hatalmas élményt nyújt, a sok interaktív elem pedig játékot és elmélyülést egyszerre jelent a gyerekek számára is. Például az a képernyő, amelyen a magyar közút- és vasúthálózatok kiépülését követhetjük nyomon az egyes évszámokra kattintva. Innen és a járműpark változását bemutató infografikától nehéz továbbindulni, legközelebb az orvosi „agyban” veszünk el hasonlóképpen, ahol tableteken futó programok mutatják be központi szervünk működését.

Közös kaland a gyerekkel (X)

Kortól függetlenül alig akad olyan látogató, aki ne próbálná ki a kézügyességét a laparoszkópos műtétet imitáló elemnél és ne pihenne meg az orvostudományi szekciót követő aromakuckóban. Nem is árt rendezni a sorainkat – körülbelül itt esik le a gyereknek, hogy „a magyarok tudták a dolgokat”, hogy milyen sok területen alkottak korszakalkotót honfitársaink. Pedig hol van még a vége…

Közös kaland a gyerekkel (X)

Bár a tankönyvekből kimaradt Weindl Gábor neve, a gyerekek biztosan megjegyzik, hogy magyar mérnök végzett először bányarobbantást, köszönhetően annak a kis detonátornak, ami újra és újra „lenyomatja magát” és robbanó hangot hallat. Innen már futás is az atomreaktor vezérlőközpontjába, ahonnan csak az űrutazás ígérete csalogathatja ki a gyereket. Ellátogatunk még a Marsra és a Holdra, köztük egy űrhajóbelsőben zsilipelünk, hogy aztán a csillagos – mozi – ég alatt babzsákokon megpihenjünk.

Közös kaland a gyerekkel (X)

Még ennél is sokkal több látványos és interaktív elemmel vár titeket családostul az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison.

https://www.millenaris.hu/almokalmodoi

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top