nlc.hu
Életmód

Visszanyerte a teljes szabadságát Ronald Reagan merénylője

Visszanyerte a teljes szabadságát Ronald Reagan merénylője

Feltétel nélkül szabadon bocsátják Hinckley-t.

A férfi a Twitteren jelentette be hírt:

41 év, 2 hónap és 15 nap után VÉGRE SZABADSÁG!!!

– írta a Twitteren John Hinckley, aki 1981-ben, 25 évesen rálőtt Ronald Reaganre és megsebesítette a hivatalban lévő elnököt. rajta kívül pedig még három embert. Hincklely, aki saját bevallása szerint A taxisofőr című Scorsese-film sztárjának, Jodie Fosternek akart a merénylettel imponálni, évtizedeket töltött elmegyógyintézetekben. Mivel beszámíthatatlannak nyilvánítottak, a gyilkossági kísérlet vádja alól felmentették, írta a Guardian nyomán az RTL.

John Hinckley

John Hinckley, Jr. (középen), a Reagan elnök meggyilkolásának kísérletével vádolt férfi. Hinckley egy kilencszemélyes autó középső ülésén ült, a védelmére kijelölt ügyvédek pedig előtte, mellette és mögötte ültek (Fotó: John Full / Getty Images)

Hinckley-t akkor nem börtönbüntetésre, hanem zárt osztályon történő kezelésre ítélték, mert az igazságügyi orvosszakértők beszámíthatatlannak találták. Hinckley-t 1981 óta egy washingtoni pszichiátriai intézetben kezelték. 2006-tól kezdődően többször is meglátogathatta a Virginia államban élő édesanyját, akinél mostantól lakhat. Ugyanakkor néhány hatósági korlátozással kell szembenéznie, így nem érintkezhet Reagan családtagjaival, sem Jodie Fosterrel. Emellett folytatnia kell a kezelését, és mindössze 80 kilométerre hagyhatja el édesanyja házát, ilyen esetben pedig mindig kell hogy legyen nála GPS-helymeghatározásra képes, bemérhető mobiltelefon. Az asszony halála után Hinckley Theo nevű macskájával egy egyszobás lakásba költözött a környéken.

Paul L Friedman szövetségi bíró nemrég úgy rendelkezett, hogy feltétel nélkül szabadon bocsátja Hinckley-t.

Az elmúlt hónapokban a férfi igen népszerű lett a közösségi médiában: 30.000 követője lett  a Twitteren és a YouTube-on. Hinckley egyébként zenészkarrierbe kezdett, azonban a telt házas, Brooklynban esedékes júliusi koncertjét lemondták. A rendezők a „veszélyesen radikalizálódott, reakciós politikai klímára” hivatkozva mégsem tartották jó ötletnek Reagan merénylőjét felengedni a színpadra, írja a New York Times.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top