nlc.hu
Életmód

Sztárzenészek tömkelege segíti a UNICEF-et

Bródy Jánossal, Caramellel és Halász Judittal mutatta be jótékonysági webshopját az UNICEF

Bródy János, Halász Judit, Caramel, Rutkai Bori és más ismert előadók játékos zenei kihívásával mutatja be jótékony célú webshopját az UNICEF Magyarország.

Az UNICEF Magyarország zenei kihívást indít Bródy János, Halász Judit, Molnár Ferenc „Caramel”, Rutkai Bori, a Bohemian Betyars, a Lóci játszik, a Damara, a Heatlie és más országszerte kedvelt előadók közreműködésével, hogy felhívja a figyelmet jótékony célú webshopjának ajándéktárgyaira, és támogatást gyűjtsön a szervezet gyerekeket segítő munkájához. A játékos kezdeményezés alapja Bródy János egy régi dalának ismert refrénje, ami a gyerekekről való gondoskodás fontosságáról szól és arról, hogy mindannyian olyan világban fogunk majd élni, amilyen gyerekeket ma nevelünk:

Minden felnőtt volt egyszer gyerek,

S felnő majd az új gyerek sereg,

Többet, jobban törődjetek velünk,

Mert eljön majd a nap, amikor mi is felnövünk.

A szerző eredetileg Halász Juditnak írta ezt a szöveget, aki máig rendszeresen énekli gyerekeknek szóló koncertjei legvégén. Az UNICEF Magyarország az idézet felhasználásával létrehozott egy termékcsaládot, amelyet a szervezet webshopjában vásárolhatnak meg a támogatóik, a kihívásban részt vevő zenészek pedig vállalták, hogy saját feldolgozásukban előadják, videóra rögzítik, és a közösségimédia-oldalaikon is megosztják a dalt.

Bródy János

Bródy János és az ügyet támogató zenészek (Fotó: UNICEF Magyarország)

Dalszerzőként mindig öröm, ha fiatal és tehetséges zenészek dolgozzák fel a szövegeimet. Azt remélem, hogy a kihívás nyomán még számos népszerű zenész, zenekar zenésíti meg ezt a szívemnek kedves néhány sort – már csak azért is, mert magát felelős közéleti gondolkodónak tartó emberként fontosnak tartom, hogy minél többen támogassák az UNICEF itthon és külföldön, a rászoruló gyerekek támogatásáért, megsegítéséért végzett munkáját

– mondta Bródy János. Az UNICEF munkatársai Ukrajnától Északkelet-Afrikán és a Közel-Keleten át Srí Lankáig a világ százkilencven országában dolgoznak a nehéz sorsú, segítségre szoruló – például éhínség, ivóvízhiány, járványok, elhúzódó válságok vagy háborús konfliktusok által sújtott – gyerekek és családok megsegítésén. A világszervezet többek között segélycsomagokat, orvosi és higiéniai felszereléseket, gyógyszereket, vakcinákat, élelmiszert és tiszta ivóvizet szállít a krízisövezetekbe; gyerekvédelmi támogatást, pszicho-szociális segítséget és oktatást biztosít a rászorulóknak – harcol a gyerekeket érintő erőszak és kizsákmányolás minden formája ellen. Ezt a munkát támogatja Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, dalszerző, szövegíró azzal, hogy ingyen felajánlja a dalszöveg felhasználásához fűződő szerzői jogokat a gyerekvédelmi szervezetnek. És ezt a munkát támogatják azok is, akik vásárolnak a jótékony célú webshop termékeiből, vagy csatlakoznak az ezeket – illetve a szervezet munkáját – népszerűsítő közösségi média kampányhoz.

Egy időben mindenki találkozhatott az UNICEF jótékonysági termékeivel, talán a képeslapok voltak a legnépszerűbbek. Ahogy a globális fogyasztói szokások változtak, ez a támogatási forma háttérbe szorult a közvetlen adományozáshoz képest. Büszkék vagyunk rá, hogy itthon is egyre több rendszeres támogatónk van, akik egy kisebb havi támogatás átutalásával segítik a szervezet gyerekekért végzett munkáját, de azt tapasztaljuk, hogy a magyar közönség változatlanul keresi a termékeket is. Ezért indítottuk el a webshopunkat, és hozunk létre saját termékeket, értékes helyi együttműködéseket

– mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Bródy János dalszövege lényeglátóan fejezi ki azt, amit az UNICEF is küldetésének gondol: tennünk kell azért, hogy a gyerekek, a jövő generációi egy élhetőbb, biztonságosabb világban nőhessenek fel és kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeket. Hálásan köszönjük nagylelkű felajánlását és közreműködését, ahogy a többi művészét is. Nekik köszönhetően nem csak kifejező, értéket hordozó tárgyakat tudtunk létrehozni, de az ezzel a támogatási formával kapcsolatos üzenetünket is eljuttathatjuk a nyilvánossághoz, aminek számottevő hirdetési büdzsé hiányában óriási jelentősége van egy civilszervezet számára.

Az UNICEF Magyarország a szövegrészletet ajándéktárgyakra (bögre, notesz, vászontáska) nyomatta, amelyek már megvásárolhatók a szervezet webáruházában. Itt számos különböző kategóriában találhatóak még termékek a gyerekjátékoktól a divatcikkeken és kiegészítőkön, papír írószereken át a lakásdekorációig. A kínálatot az UNICEF gyermekközpontú értékrendje és a fenntarthatósági szemlélet határozza meg. A tárgyak többségét hazai tervezők és sok esetben társadalmi vállalkozásként működő gyártók hozták létre, illetve elérhetőek a nemzetközi szervezet logózott termékei is. Az értékesítésekből származó bevételt teljes egészében az UNICEF gyerekek védelmében végzett tevékenységére fordítják.

A kihívásban eddig részt vevő zenekarok feldolgozásait és Bródy János rövid interjúját ebben a videóban nézhetitek meg:

 

Az UNICEF Magyarország webáruháza: https://webshop.unicef.hu

Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/legy-te-is-rendszeres-tamogatonk

(sajtóközlemény)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top