Életmód

Lesz még a jövőben Nők 40? Vagy egyáltalán nyugdíjunk? A nyugdíjszakértő válaszol (x)

Vajon csak a bulvármédia túloz, vagy valóban nem lehet már ma sem megélni a nyugdíjból? Igaz, hogy a jövőben nem is lesz állami nyugdíj? Mire számíthatunk nőként: meddig mehetünk még korkedvezménnyel nyugdíjba, tényleg változni fog a Nők 40 is? Nyugdíjszakértőnk elmondja, mi várható.
Lesz még a jövőben Nők 40? Vagy egyáltalán nyugdíjunk? A nyugdíjszakértő válaszol (x)

A képek forrása: Freepik

Felgyorsult világunk a munka területén is kihívások elé állít bennünket, hiszen napjaink nagy részét megfeszített tempóban, teendők és listák teljesítésével töltjük. Nem csoda, hogy sokszor vágyakozva gondolunk a nyugdíjas évekre, mint a béke és a pihenés jól megérdemelt időszakára.

Nőként erre a nyugdíjkorhatár betöltése előtt is lehetőségünk nyílhat a korkedvezményes nyugdíjnak köszönhetően. De vajon lesz-e állami nyugdíjunk egyáltalán, és lesz-e lehetőségünk a jövőben is korkedvezményre? Mi vár ránk, ha tíz-húsz, vagy akár 30 év múlva vonulunk nyugdíjba?

Elszegényedő színészek, kilátástalan katások, lepusztult idősotthonok

Nemcsak arról hallunk egyre többet, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer már nem sokáig tartható fenn, hanem arról is sorra érkeznek a hírek, hogy már ma is óriási bajok vannak a nyugdíjellátások körül.

Hallhattunk Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színésznő 60.000 forintos nyugdíjáról, vagy Endrei Judit televíziós bemondó, műsorvezető anyagi problémáiról. A közelmúltban Fodor Zsóka színésznő-szinkronszínész is azt nyilatkozta, hogy a rezsit sem tudja fedezni az állami ellátásból.

Halljuk a figyelmeztetéseket, hogy a katás vállalkozókra még ennél is kevesebb nyugdíj vár. Látjuk a virágokat, süteményeket áruló idős néniket az utcán, és az elrettentő képeket a debreceni, vagy épp a fegyverneki idősek otthonáról.

Ilyenkor elborzadva átsuhan rajtunk a gondolat, hogy mi is kerülhetünk ilyen bajba. A rémítően alacsony nyugdíjösszegekről szóló hírek is szorongással töltenek el bennünket. Mi lesz, ha ez még tovább csökken, vagy akár meg is szűnik maga az állami ellátás? Vajon mekkora erre az esély?

A nyugdíjszakértő válaszol: az állami nyugdíj kérdése

Lesz még a jövőben Nők 40? Vagy egyáltalán nyugdíjunk? A nyugdíjszakértő válaszol (x)

A képek forrása: Freepik

A választ természetesen nem a hangzatos szalagcímekben, hanem egy szakembernél kell keresnünk. A megkérdezett nyugdíjszakértő eloszlatta ugyan azt a tévhitet, hogy a jövőben teljesen el fog tűnni az állami ellátás rendszere, ám a kilátások elég borúsak.

Állami nyugdíjunk mindenképpen lesz, azonban az összege jócskán megcsappan majd. Az előrejelzések szerint – amennyiben nem alakítják át alapjaiban a nyugdíjrendszert – 2045-re a mai nyugdíjaknak szinte már csak a felét fogjuk megkapni.

A jelenlegi nyugdíjösszegek pedig valóban nem túl magasak: országosan nézve az átlagnyugdíj 2021-ben 150.571 forint volt, de sokan kaptak ennél kevesebb összeget. A több mint 2,3 millió nyugdíjas közül 1 millióan 120.000 forintnál kisebb állami juttatásban részesültek.

Ez az összeg a jövőben még tovább fog csökkenni, így sajnos teljesen megalapozott az az előrejelzés, hogy a jövő nyugdíjasai kétségbeejtően alacsony ellátásokat fognak kapni.

Mi lesz a Nők 40-nel?

Szakértőnk szerint a nők korkedvezményes nyugdíjára sem szabad számítani a mai formájában. Ennek több oka is van: a korkedvezmény feltételeiről az alábbi cikkben olvashatunk.

A Nők 40 már most is népszerű, a nyugdíjkorhatár lehetséges emelkedésével pedig még többen jogosulttá válnak rá.

Hiszen ma már 65 év a korhatár, ami azt jelenti, hogy már nem csupán a nagyon fiatalon, hanem a 23–24 évesen munkába álló nők is igénybe vehetik a kedvezményt. Jelenleg évente a nők 50–60 százaléka él is lehetőséggel.

Ha a nyugdíjkorhatárt még tovább emelik – márpedig ez valószínűsíthető –, akkor például egy 70 éves nyugdíjkorhatárnál mindazok a nők jogosultak lesznek rá, akik 30 éves kor alatt kezdtek el dolgozni. Egyre szélesebb lesz tehát az a kör, amelyik élhet a kedvezménnyel, ez pedig mindenképpen szigorító intézkedéseket fog maga után vonni.

A másik kérdés a munkaerőhiány, amely a születések számának csökkenésével egyre nagyobb mértéket ölt hazánkban is. A kormányzati intézkedések egyre inkább abba az irányba fognak tolódni, hogy aktívan tartsák az idős korosztályt is.

Van megoldás: számoljunk és lépjünk

Lesz még a jövőben Nők 40? Vagy egyáltalán nyugdíjunk? A nyugdíjszakértő válaszol (x)

A képek forrása: Freepik

Érdemes tehát a fentieket számításba venni, és bár a jövőkép nem túl kecsegtető, minden rosszban van valami jó: ha tudunk minderről, megelőzhetjük a bajt. Használhatjuk így az egyetlen kiutat: az öngondoskodást. Vagyis előre gondoskodhatunk saját magunkról nyugdíjasként.

Ezt még mindig nem elegen ismerték fel, holott a szakértők is folyamatosan figyelmeztetnek a fontosságára, az állam pedig pénzbeli támogatással igyekszik ösztönözni a nyugdíjcélú megtakarítások indítását.

Ezeknek a segítségével megteremthetjük idős éveink anyagi biztonságát. A megtakarításokra igénybe vehető állami támogatásnak és a kamatos kamat elvének köszönhetően a havonta félretett összegek tekintélyes vagyonná gyarapodhatnak a nyugdíjkorhatár eléréséig.

Akár a nyugdíjkorhatár emelésének hatását is elkerülhetjük

Sőt: létezik olyan konstrukció is, amelyre nem hat ki a nyugdíjkorhatár emelése. Ezeknek a megtakarításoknak a lejárata ugyanis az az időpont, amikor elérjük a nyugdíjkorhatárt. Ha azonban időközben emelik ezt, akkor a lejárat is kitoldódik.

A nyugdíjbiztosítás esetében azonban a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor juthatunk hozzá az összegyűlt összeghez.

Érdemes hát részletesen megismerni ezeket a lehetőségeket, és minél előbb elindítani a megtakarítást – ha idejekorán elkezdjük, akkor idősként nemcsak a megélhetési gondoktól mentesülhetünk, de a jól megérdemelt pihenést is kiélvezhetjük.

Mindannyian felhőtlen időskorra vágyunk

Lesz még a jövőben Nők 40? Vagy egyáltalán nyugdíjunk? A nyugdíjszakértő válaszol (x)

A képek forrása: Freepik

Egy időben elindított nyugdíjcélú megtakarítás lehetővé teszi, hogy olyan összeggel egészíthessük ki az állami ellátást, amely kiegyensúlyozott, pénzügyileg felhőtlen, akár új élményekkel, utazásokkal teli nyugdíjas éveket biztosít. Ezt pedig mindannyian megérdemeljük egy ledolgozott élet után.

Nem érdemes keseregni a várható nehézségeken, hiszen azok – ahogyan azt a nyugdíjszakértő is megerősítette – mindenképpen be fognak következni. Inkább fogadjuk el a megmásíthatatlant, és vegyük igénybe azt a kiutat, amely rendelkezésünkre áll.

Adjunk magunknak olyan időskort, amilyet megérdemlünk

Az öngondoskodással elkerülhetjük, hogy mi is áldozataivá váljunk ezeknek a negatív változásoknak. Mi több: olyan anyagi körülményeket teremthetünk magunknak idős korunkra, amilyenre az állami nyugdíjjal sosem nyílt volna lehetőségünk – ehhez pedig mindössze előrelátó gondolkodásra van szükségünk.

A nyugdíjcélú megtakarítások havi díját a családi kassza teherbíró képességének megfelelően határozhatjuk meg, és minél előbb kezdjük el, annál kevesebb is elég ahhoz, hogy elérjük céljainkat.

Ahogy az élet többi területén, a nyugdíj esetében is tenni kell magunkért – és itt is ugyanúgy szép eredményekre számíthatunk, ha élünk az erre alkalmas eszközökkel, kínálkozó lehetőségekkel. Adjuk meg magunknak azt az időskort, amelyet megérdemlünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top