nlc.hu
Életmód

Egy online vita miatt ölték meg a 13 éves Olly Stephens

Gyilkossággá fajult a kamaszok online vitája – A közösségi oldalak szerepe egy 13 éves fiú halálában

Megöltek egy 13 éves brit fiút a kortársai egy online vita miatt. A BBC Oliver Stephens tragédiája nyomán járt utána, milyen szintű agresszió ömlik a fiatalokra a közösségi platformokon, és ez hogyan hat rájuk.

Darabokra hullott a Stephens házaspár világa azon a napon, amikor tinédzser fiukat elvesztették. A 13 éves Oliver „Olly” Stephenst Angliában, nem messze a readingi otthonuktól tavaly januárban gyilkolták meg. A fiú január 3-án fél öt körül elköszönt szüleitől, azt mondta, még sötétedés előtt hazaér, majd kilépett az ajtón. Egy órával később azonban már nem élt. Többször megszúrták késsel a ház közelében található Bugs Bottom nevű mezőn, majd a kórház felé menet életét vesztette a mentőben.

Az elkövetők a kortársai voltak: egy 13 és egy 14 éves fiú, akiknek segített egy szintén 13 éves lány. A válasz arra, hogy milyen események, mozzanatok vezettek a rettenetes naphoz, ott lapult a telefonban, melyet a kamasz élete utolsó pillanataiban is szorongatott.

Olly Stephens

Olly Stephens

A nyomozók a telefon tartalmának elemzésével fejtették vissza az eseményeket, útközben pedig olyasmire bukkantak, amely túlmutat Olly Stephens tragédiáján. Egy olyan – a felnőttek elől gyakran rejtett – közösségi médiára épülő világra bukkantak, melynek szerves része a gyűlöletkeltés, a fiatalkorúak zaklatása, megszégyenítése, az erőszakos tartalmak és fegyverek propagálása. Olyan hely, ahol Stephensonék szerint bárki bármit megtehet, és aminek létezéséről nekik mint szülőknek, korábban fogalmuk sem volt.

A gyújtópont: egy online vita

Ollyt – akit nem sokkal halála előtt autizmussal diagnosztizáltak – azért szúrták ki maguknak a gyilkosok, mert segíteni akart egy srácon. A fiúról a tettesek megalázó felvételt készítettek, majd a bántalmazást ábrázoló képsorokat megosztották a Snapchat nevű üzenetküldő alkalmazáson. Amikor Olly látta srácról készült felvételt, eldöntötte, szól a fiú testvérének. Ám segítő szándéka gyilkos indulatokat keltett a felvétel készítőiben, és emiatt vitába keveredett velük a Snapchat egyik chatszobájában. A fiatalok azzal vádolták meg Ollyt, hogy be akarja őket köpni.

A terv, hogy megölik, nagyon korán megszületett. A lányt azért szervezték be, hogy csábítsa ki a rétre Ollyt, ahol megtámadhatják. Tettestársuk egyébként azt állította a rendőröknek, nem tudta, hogy bárkinél is valódi kés lesz, a Snapchaten rögzített üzenetekből azonban kiderült, hogy előzőleg nagyon izgatott volt, hogy része lehet egy olyan akciónak, amelyben elszámoltatják Ollyt. Talán ennél is megdöbbentőbb, hogy a gyilkosság után olyan bejegyzéseket tett, miszerint a fiú valójában a karma áldozata lett, és „megérdemelte mindazt, ami vele történt”.

BBC gyilkosság közösségi média fegyverek

Gyászoló fiatalok az iskolánál, ahová Olly is járt (Fotó: Profimedia)

Ugyanerről a platformról előkerült számos terhelő üzenet, melyben a későbbi gyilkosok, higgadt hangnemben tervezik el, mit fognak tenni Ollyval, illetve fenyegetik meg áldozatukat azzal, hogy meg fogják ölni. Döbbenetes módon, az egyik elkövető még a gyilkosság után is küldött üzenetet áldozata telefonjára, amelyben azzal gúnyolódik, hogy az elhunyt fiú barátnőjével szexuális viszonya van. 

A két fiút végül 2021 végén 12 és 13 éves szabadságvesztésre ítélték, míg a lányt előbb három, majd később öt évre ítélték a fiatalkorúak börtönében. Noha a beszámolók szerint a gyilkosság helyszínén rajtuk kívül mások is voltak, végül a vádlottak padjára nem került más. A tárgyaláson előkerült bizonyítékok 90 százaléka telefonokból származott.

A nyomozás közben meglepte a hatóság tagjait az is, mennyire eltérő volt a tetteseknek a valódi életben, illetve online cselekedeteiken keresztül kirajzolódó személyisége. A támadók közül az egyik kifejezetten jó tanuló volt, aki a gyilkosság előtt nem keveredett soha semmilyen balhéba.

A közösségi oldalakon ugyanakkor rendszeresen osztottak meg képeket emberekről, akik kapucnit, vagy símaszkot viselve késekkel pózoltak. Voltak felvételek olyanokról, akik azt mutatták meg, milyen gyorsan tudják kipattintani a kés pengéjét, sőt olyan videók is, melyeken az elkövetők ismerősei konkrétan harcolnak.

A nyomozást vezető Andy Howard, aki a telefonok tartalmát átvizsgálta, a BBC-nek azt mondta, valószínűsíthető, hogy az ilyen és ehhez hasonló tartalmakat a fiatalok Intagrammon és Snapchaten keresztül gyakran és nyíltan osztották meg egymással és társaikkal. Mint fogalmazott, a fiatalok körében határozottan létezett egyfajta egészségtelen vonzalom az igen súlyos, erőszakos cselekedetek lefilmezéséhez, megörökítéséhez.

Mennyire védik a platformok a fiatalokat? 

A tragédia hatására a BBC Panorama műsorának riportere érdekes kísérletre szánta el magát, hogy megtudja, mivel is kell megküzdenie a közösségi platformokon napjainkban egy olyan korú fiúnak, mint Olly. Az újságíró egy 13 éves fiú fiktív profilja mögé bújva tette próbára a kamaszok körében népszerű közösségi oldalakat, és azt figyelte többek közt, hogy milyen tartalmakat ajánlanak, dobnak fel neki az egyes platformok. Kíváncsi volt arra is, letiltják-e az olyan késeket ábrázoló fotókat, mint amilyeneket Olly gyilkosainál is találtak.

A riporter két héten át gyűjtötte a tapasztalatokat, olyan tartalmakat követett és reagált rájuk, amelyek egy 13 évest általában érdekelni szoktak. Ezen kívül lájkolt és követett olyan linkeket, amelyeket az oldalak feldobtak neki. Az eredmény riasztó volt. Annak ellenére, hogy valamennyi platform azt állítja magáról, hogy védi a kamaszkorú felhasználóit, ezzel szembesült: 

  • Az Instagramon, YouTube-on és Facebookon a fiktív 13 évesnek olyan tartalmakat dobtak fel, melyekben késeket mutatnak be, késeket árusítanak és erőszakot propagálnak.
  • Ugyanezeken a platformokon, miután a profilt arra használta az újságíró, hogy késelések elítéléséről szóló tartalmat keressen, a rendszer kifejezetten késpárti csoportokat, videókat és oldalakat ajánlott a profil figyelmébe.
  • Amikor a profilon keresztül egy kést ábrázoló képet tett közzé az újságíró, azt nem tiltotta le sem a Facebook, sem az Instagram, sem a Youtube, sem a Snapchat. Kizárólag a TikTok távolította el a bejegyzést arra hivatkozva, hogy azzal megsértette a felhasználó a platform szabályzatát, egyben figyelmeztetést is küldött arról, hogy a felhasználó közel áll ahhoz, hogy felfüggesszék.

A két hét letelte után a riporter az áldozat több barátjával leült, hogy megossza velük tapasztalatait, és megtudja, azok mennyire tükrözik a kamaszok saját tapasztalatait a közösségi média világában.

Döbbenetes módon Olly kortársai egyáltalán nem rökönyödtek meg azokon, amit az újságíró mesélt nekik.  Sőt, volt köztük, aki a kések láttán azt mondta, ennél jóval nagyobb pengéket is dobott már fel neki egyik vagy másik oldal. Noha ezzel kapcsolatban egyértelmű kijelentéseket nem lehet tenni,

a közösségi média világa alighanem már abban is szerepet játszhatott, hogy a gyilkosoknak ötleteket adjon, és érzéketlenítse őket azzal kapcsolatban, amire készültek.

Bár Olly Stephens meggyilkolásában a közösségi média szerepe szokatlanul szembeötlő volt, az elmúlt években számos tanulmány készült az online platformok fiatalokra gyakorolt negatív és jelentős hatásairól. Egy, a Huddesfield Egyetem alkalmazott kriminológiai és bűnüldözési központja által a közelmúltban készített felmérés szerint a közösségi média jelentős szerepet játszik a 18 éven aluliak által elkövetett bűncselekmények mintegy negyedében. A legtöbb esetben ezek olyan erőszakos bűncselekmények, amelynek gyűjtópontja – miként Olly Stephens esetében is – egy online vita.

Caitlin Elsaesse, a Connecticut-i Egyetem adjunktusa egy 2021-ben kelt cikkében arra mutatott rá, hogy felmérések szerint a közösségi média nem leképezi a valódi életben előforduló vitákat, hanem teljesen újakat teremt, és az indulatok sokszor nagyon gyorsan eszkalálódnak a virtuális térben. Sőt, már terminológia is van arra a jelenségre, amikor egy online vitából valódi erőszak születik, melyet a Columbia Egyetem kutatói alkottak meg. Ez az úgynevezett „internet banging”, ami sok esetben, főleg ott, ahol a fiatalok könnyen juthatnak fegyverekhez, súlyos, esetenként pedig egyenesen halálos kimenetelű.

Az elfogadhatatlannal együtt élni

Szülei nem tudják elfogadni, hogy Olly nincsen többé. Ágya most is be van vetve, édesanyja vásárlásai során továbbra is mindig vesz neki valami finomságot, és amikor porszívózik a kisfiú szobájában, hiába nem lakik már benne senki, megszokásból elmormolja, hogy „Bocs! Két perc és kész!”. Ott, ahol leszúrták a fiút, a szülei emlékművet állítottak, egy kanapét faragtak ki vörösfenyőből, melyen az olvasható: „Maradj és beszélgessünk egy kicsit!”

Olly Stephens szülei

(Fotó: BBC Panorama)

A bíróságon Olly édesapja azt mondta, mindhárom gyilkosságban részt vevő kamaszt ugyanolyan bűnösnek tartja, és soha nem fogja nekik megbocsátani, amit a fiával és családjával tettek. Szerinte egyetlen gyerek sem érdemli meg azt, ahogy Ollyval bántak, és a kisfiú megölésével mindannyiuk életét tönkretették. Az apa hozzátette:

nekem mint szülőnek, egyetlen feladatom volt, ez pedig, hogy megvédjem a fiamat és ebben kudarcot vallottam.

A BBC riporterének kérdésére, hogy a közösségi média ölte-e meg a fiúkat, azt válaszolták, nem, de szerintük ezek a platformok semmit sem tettek azért, hogy megakadályozzák, hogy a gyilkosok Ollyt „célba vegyék, levadásszák és kivégezzék”. Meg vannak róla győződve, hogy a közösségi oldalak nélkül gyermekük most is élne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top