nlc.hu
Életmód

A mértéktelen ivás mindig rossz ötlet

A mértéktelen ivás mindig rossz ötlet

Az agyunk, a vesénk, a szívünk, a májunk mind megsínylik, ha bulizás közben nem tartjuk a mértéket.

Nem kell ahhoz minden nap inni, hogy az alkohol különböző problémákat okozzon a szervezetünkben. Már annak is lehetnek súlyos következményei, ha „csak” hétvégente iszogatunk bulizás közben. Hogy ezek pontosan mik, arról a LADBible készített összefoglalót, melyet a 24.hu szemlézett.

koccanó whiskys poharak

(Fotó: Pixabay)

A LADbible-nek nyilatkozó szakember elmondta, hogy a mértéktelen ivást a férfiaknál néhány órán belül legurított öt vagy több ital elfogyasztásában határozták meg, míg a nők esetében ez négy vagy több ital volt.

Martin Preston, az angliai Northwich-ben működő Delamere alkohol rehabilitációs intézet alapítója és vezérigazgatója szerint az akár csak heti rendszerességű, esti vagy éjszakai alkoholfogyasztás is súlyosan károsítja az agyat, a gyomrot, a máját, a szívet és a vesét, ráadásul homályos látást, a koordináció elvesztését vagy memóriazavarokat okozhat.

Preston hozzátette, hogy a mértéktelen ivás ájulást is okozhat, az eszméletvesztés kockázata pedig tovább nő, ha valaki úgy iszik, hogy mellette nem eszik semmit.

Az már talán köztudott, hogy a hosszú távú, rendszeres alkoholfogyasztás károsítja a májat. Az alkoholt a máj mindig a zsír előtt távolítja el, így fennáll a veszélye, hogy utóbbi felhalmozódik, ha sokat ittunk, ez pedig májbetegséghez vezethet.

Rosszat teszünk a vesénkkel is, az alkohol ugyanis megakadályozza azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek segítik a vesét, hogy vissza tudja juttatni a vizet a szervezetbe. Az alkohol kiszáradást okozhat, ami nagyban befolyásolja, hogy milyen súlyos lesz a másnaposság.

Már egy kevésbé intenzív italozás után is „szívdobogás-érzést” tapasztalhatunk, aminek szabálytalan szívverés, a szívizmok gyengülése és a magas vérnyomás is következménye lehet.

A „ritkábban sokat” tehát nem jó tanács az italozáshoz, de a „mindennap egy keveset” sem.  Arról, miért rossz ötlet esténként egy pohár borral, vagy sörrel levezetni a napi feszültségeket nemrég kollégánk írt alapos cikket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top