nlc.hu
Életmód

Lemondott Boris Johnson

Lemondott Boris Johnson

Boris Johnson bejelentette lemondását a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, és ezzel miniszterelnöki tisztsége is megszűnik.

Boris Johnson lemondott a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéről és egyben a miniszterelnöki posztról is. Utóbbi pozícióban viszont addig maradna, amíg a párton belül meg nem választják az utódját.

Vezető konzervatív képviselők ugyanakkor ellenzik, hogy Johnson tovább maradhasson hivatalában. Egy ideiglenes kormányfőt szeretnének, például Dominic Raab igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes személyében.

Boris Johnson a Downing Streeten jelentette be a lemondását csütörtökön délután. Támogatása azután csappant meg, hogy több botrányba keveredett, majd számos minisztere és a konzervatív képviselők többsége is kihátrált mögüle.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelenti lemondását a Downing Street 10. szám előtt 2022. július 7-én Londonban

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelenti lemondását a Downing Street 10. szám előtt 2022. július 7-én Londonban (Fotó: Vudi Xhymshiti / Anadolu Agency via AFP)

Egy hónapja Johnson még megnyerte a bizalmi szavazást, amelyen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagjai voksoltak. A szavazásra azután került sor, hogy az előző hetekben kiderült: a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nem egyszer Johnson részvételével. A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

A brit miniszterelnök megítélését a Konzervatív Párton és a közvéleményen belül is egyaránt jelentősen tovább rontotta az is, hogy a londoni rendőrség nemrégiben megbírságolta őt a korlátozások idején tartott Downing Street-i partik miatt.

„A lemondása elkerülhetetlen volt” – írta a Twitteren Justin Tomlinson, a Konzervatív Párt elnökhelyettese.

(Guardian, MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top