nlc.hu
Életmód

Meghalt Berecz János

Meghalt Berecz János, a Kádár-rendszer meghatározó politikusa

A Kádár-rendszer egyik legbefolyásosabb politikusa 91 éves volt.
Berecz János

Kilencvenegy éves korában meghalt Berecz János, a rendszerváltás előtti korszak egyik legbefolyásosabb állampárti politikusa – írja fia, Berecz János Gábor Facebook-bejegyzése nyomán a Telex.

Berecz János 1930-ban született Ibrányban. A Kádár-rendszerben a nyolcvanas években a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának tagja volt, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, és akkoriban egyik legbefolyásosabb politikusa.

A rendszerváltást megelőző években Pozsgay Imre reformkommunista körével szemben állva, az egypártrendszer fenntartásáért küzdő irányzat egyik vezetője volt. Grósz Károllyal együtt a marxista–leninista elvek mellett kitartó, újjáalakuló MSZMP-be lépett be a rendszerváltás idején.

A nevéhez fűződik a szovjet beavatkozás és a kádári megtorlás helyességét igazoló könyve az 1956-os forradalomról, Ellenforradalom tollal és fegyverrel 1956 címmel.

2003-ban szülőfalujában, Ibrányban díszpolgárrá választották, a város hivatalos Facebook-oldalán a polgármester búcsúzott Berecz Jánostól.

(Kiemelt kép: Fortepan / Szalay Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top