Sós kürtőskalács lett az Év Strandétele – Egy boglári büfé tarolt az idei versenyen

Molnár Zoltán | 2022. Augusztus 04.
A magyar konyha egyik alapvető édességét, a kürtőskalácsot gondolták át sóssá, de az Év Strandétele versenyen szóhoz jutott a malacfül és a borsófőzi is.

Kezdésnek be kell vallanom valamit, ami nyilván szubjektív keretekbe helyezi a cikket: majdnem a kezdetek óta közelről követem a Balatonnál az Év Strandétele versenyt. 2016-ban még csak az előkóstolásban/előválogatásban vettem részt, így volt ez később 2018-ban és 2019-ben is. 2020 óta azonban zsinórban harmadszor a zsűriben is helyet kaptam (ezen belül másodszor az nlc színeiben). Nagy időt járt be a verseny, tapintható a fejlődés a konyhákban, de persze több strandbüfé képes aknákra is futni olykor.

A két leggyakoribb hiba egyike a túlgondolás, hogy a Gundelbe való, szépen díszített, agyonkomponált ételeket kínálnak fel a végső döntősöket végigkóstoló zsűrinek. A másik véglet, hogy nem megy át a felhívás lényege, miszerint könnyű, nyárias, kis konyhában is elkészíthető, kreatív ételt próbáljanak alkotni, így sok büfé és bisztró olyan nehéz ételeket dob be, amikkel komplett gasztroenterológiai osztályokat lehet a felmondásba kergetni (tudjuk, így is ez a helyzet sajnos).

Mint írtuk tegnapelőtti cikkünkben, góliáti méretű mezőnyt szelektált le a szervező Balatoni Kör előzsűrizése, tíz hely mérkőzött meg a végső győzelemért. Mivel a korábbi években volt némi összezördülés azon, vajon a kvázi étteremként funkcionáló bisztrók és az egyszerű strandbüfék összemérhetők-e, a kettőt két külön kategóriába választották szét. Megmaradt persze a királykategória maga, az Év Strandétele, valamint a szintén régóta meglévő Év Felfedezettje is. Szintén új különdíj lett az év vegán/vegetariánus fogása díj.

Az Év strandétele verseny zsűrije (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

A kilencfős zsűri gasztroújságírókból, Kör-tagokból és persze séfekből állt össze; a húzónév Wolf András, a TV2-n futó Séfek Séfe szereplője, valamint több ikonikus budapesti étterem, például a Salon séfje volt. Ők szerdán Balatonfüredről indulva, az óramutató járásának megfelelően körbeutazták a tavat, végigkóstolva a helyeket. Nem is cicóznánk, bemutatjuk a kategóriák győzteseit gyorsan, aztán leírjuk a tapasztaltakat. Szóval dobpergés:

Amint látható, Bundiék, azaz Schmidt Péterék nagyot taroltak. Az nem volt meglepő, hogy megnyerték az Év Strandbüféje díjat, mivel e kategóriában csupán hármat válogatott be a Balatoni Kör a döntőbe. A másik két induló a lángossal kísérletezett: a balatonmáriafürdői Lángos World tatár beefsteaket kent a lángosra 2800 forintért, ezt amúgy savanyított hagymával, koktélparadicsommal és rukkolával díszítették. A lángos kifejezetten rendben volt, nagy panaszok a fenyvesi angus marhából készült beefsteakre sem érkeztek, de azért ennél többre volt szükség itt.

Lángos tatárbeefsteakkel (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

A vonyarcvashegyi Party Hangulat Zsákbamacska fantázianevű töltött lángosa nevével ellentétben nem cirmosfarhátból készült, de minden létező hús belekerült a pulled porktól a csirkén át a baconig, megbolondítva cheddar sajttal. Mellé némi ecetes uborka, lila hagyma és tartár került kvázi köretnek, díszítésnek. Ez volt az utolsó kóstolt étel, ezen a ponton a zsűrin már a legjobb svájci gyógyszergyárak savlekötői és a tizedik presszókávék sem segítettek, így egy ennyire nehéz étel nem igazán tudott labdába rúgni (az ára amúgy 2600 forint).

Zsákbamacska (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

Bundiék könnyedén ki tudtak így emelkedni. Boglár központi strandján egy igényesen felhúzott, több büfébódéból álló soron települtek meg, és egyszerű dolgokat kínálnak: az említett sós kürtőskalácsokat, bubigofrikat (amiket tölcsérszerűen összehajtanak, majd mindenféle édességgel töltenek) és salátákat. 2190 forintos győztes fogásuk pont elkerülte a fent említett aknákat: semmi csicsa, ugyanakkor egy egyszerű, kézben is megfogható, ízig-vérig strandétel. A kürtős kalácsot senkinek sem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogyan lehet egy édes ételből sósat készíteni. Bundiéknak ez egy idős érdi hölgy segítségével sikerült, vele kísérletezték ki a saját füstölt kalácsuk receptjét. A töltelék valóban magyaros, csíp, mint maga az élet, semmi sincs hőkezelve benne. Békési kolbász, sonka, tepertő is belekerül némi friss zöldség mellett, és ennyi az egész. De ezzel valóban megfelelnek a kritériumoknak, bár azt azért meg kell jegyezni, könnyűnek nem nevezhető e fogás. Aki könnyebbet akar tőlük a kürtős vonalon, az ruházzon be egy füstölt kacsásra, füstölt szarvassonkásra, grillezett csirkemellesre, füstölt lazacosra vagy görögre (1990-2190 forint között mozognak).

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

Bundi Bijó Bárja ezzel a könnyen nyerhető strandbüfé kategória mellett a fődíjat is behúzta, és mivel az új indulók között is ők voltak a zsűrinek a legszimpatikusabbak, az Év Felfedezettje díj is hozzájuk ment. Ez rekord, egy hely három díjat még nem szerzett e versenyen, bár nem is volt ilyen díjbőség korábban. Még annyival tartozunk, hogy a könyörtelen büfénévből a Bijó szót megmagyarázzuk. A tulajdonos elmondta, bió vonalon szeretnének mozogni, de mindenből jó minőségű bioterméket beszerezni a környéken combos feladat, hazudni meg nem akarnak (kéne őszinteségi díj is!), így a bio+jó=bijó szójátékkal hidalták át a problémát.

A többi bisztrókategóriás hely közül a 2018-ban az Év Feldezettje díjat (velős pirítóssal), 2019-ben pedig az Év Strandétele díjat (koviubi levessel) megnyerő Tiki Beach Bisztró emelkedett ki. Merész választás volt az övék, malacfül salátájuk azonban magával ragadta a zsűrit (amit hideg sárgadinnyelevessel és köleses áltúrógombóccal is megkínáltak, ez utóbbi az év vega étele különdíjat is megkapta). A salátában minden földi jó megtalálható a kínai keltől a póréhagymán át a paprikáig, megöntözve némi tökmagolajjal. Erre jön a tormás almakrém és persze a névadó malacfül tabi forrásból, amit előtte borókával és gyömbérrel abáltak. A 3650 forintos fogás jó edzés a fogsornak, mellette viszont pompás ízeket szabadít rá a nyelvre és szájpadlásra.

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

A utolsó díjazottunk a tavalyi Év Felfedezettje, az utóbbi években – a beruházás átláthatatlansága és finanszírozási háttere miatt – rossz sajtót kapott Club Aliga szívében található Tarow Bisztró. Ugyan az ő ételük nem lett tipikusan strandétel, ellenben szinte minden más kategóriának megfelelt. A 2790 forintos borsófőzi dim sum névre hallgató étel teljesen vegán, a felhasznált zsiradék is kókusztej. A zöldborsópürét gyömbérrel és bodzaecettel ütik fel, majd felturmixolják, az egészbe a borsón kívül edamame bab is kerül. A dél-kínai konyhában megkerülhetetlen kis batyu, a dim sum kerül az egész tetejére feltétnek, szuper sós irányvonalat mellékelve a krémes, savanykás főzeléknek: a wonton tésztát gombás (laska és csiperke), kápiás tatár töltelékkel nyomják tele, korianderrel és újhagymával adva ízt neki.

Egy-egy mondatban azért megemlékezünk a többi indulóról is, akiket még nem mutattunk be:

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája így értékelte a napot: „az olaj és a húsok megdrágulásával mára végképp eljárt az idő a zsíros-olajos retró strandbüfé ételek felett. Ha a nagyközönség eddig nem hallgatott a dietetikusokra és nem volt hajlandó teljesen átszokni a nehéz retró ételekről egészségesebb reform étrendre, akkor most már erre pénztárcája is rákényszeríti, mert manapság ez az ételkategória irreálisan drágul az étolaj és zsiradékok inflációjával.”

A szerdai kóstolás után a díjakat ünnepélyes keretek között csütörtökön adták át a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban, ami még a legelső, 2015-ös kiírást megnyerte. Hogy ki fogja a 2023-ast, azt majd az idő eldönti, de kedves büfések és éttermesek, már most lehet gyúrni az új ötletekre.

Exit mobile version