nlc.hu
Szabadidő

2022-es Év Strandétele

Harcsamáj nyalóka, borsófőzi és zsákbamacska is lehet a 2022-es Év Strandétele

Csütörtökre kiderül, mely helyek ételei szegődhetnek a 2021-es győztes, a répa-dog nyomába.

2015 óta minden évben megrendezi a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket, borászatokat, cukrászdákat, pálinkafőzdéket stb. tömörítő Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. A nemes cél az, hogy a hurkakolbász-lángos-hekk Bermuda-háromszögből kivezesse a balatoni gasztronómiát, hogy a fürdőzők és nyaralók új, innovatív, finom, egészséges és kiváló ár-érték arányút tudjanak betáplálni a szervezetükbe.

Mint megírtuk, a 2022-es kiírás más, mint az eddigiek. Eddig csak egy fődíj és egy év újonca díj létezett, azonban mivel elég más vonalon mozognak a strandbüfék és strandbisztrók, ezért a két kategória mostantól külön indul. Ettől az évtől vegetáriánus, illetve vegán különdíjat is kiosztanak a szervezők. Nevezni július 15-ig lehetett, egészséges, lehetőleg környékbeli/regionális alapanyagból készülő, egyszerű, kreatív, nyárias, gyorsan elkészíthető és elvitelre alkalmas ételekkel, amik persze a kínálatban is szerepelnek. Lehetett nevezni levessel, főétellel vagy akár desszerttel is, és nemcsak parti, hanem a parttól kissé távolabb lévő helyek is indulhattak. Ezen is látszik a végső cél:

bárki is a győztes, az étel számít, ami inspirálhat más büféket és bisztrókat is a jövőben.

Érdekes átfutni, eddig kik tudtak győzni és milyen ételekkel. 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyitotta a sort a Harcsa & Krumpli becenevű fish&chipsszel, majd 2016-ban jött a badacsonyi Kishableányban és a balatonboglári Palettában is kapható Big MEKK nevű kecskesajtos szendvics. Azóta egy kivétellel csak déli parti vendéglátóhely nyert. 2017-ben a Paletta győzött megint a Pulled Ponty nevű tépett halas szendvicsével, majd 2018-ban a balatonfenyvesi A Konyhám verte a mezőnyt a Gofcsi nevű gofri-tócsni mashuppal. 2019-ben a zamárdi Tiki Beach Bisztró egy koviubilevessel kápráztatta el a zsűrit, 2020-ban pedig először született megosztott első hely: a balatonmáriafürdői Port Étterem BalaToros nevű hurka-kolbász mixével, valamint az alsóörsi Fogas Bisztró hal erőleves gombóccal nevű kreálmányával győzött.

Idén is keresik az év strandételét (Fotó: Balatoni Kör / FB)

Idén is keresik az év strandételét (Fotó: Balatoni Kör / FB)

A tavalyi döntőben zsűrizett először az nlc, a hét döntős helyből története során másodszor nyert a fenyvesi A Konyhám, ezúttal a répa-dog nevű ételükkel. Hogy ez mi? A fogás sárgarépa, rozmaring, vaj, sós karamell, rusztikus morzsa, pesztós majonéz, marinált gyömbér, szárított hagyma, bacon alapanyagokból áll össze, ez némi vákuumozás, szuvidálás, panírozás, kirántás után készül el, pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalják. Mellesleg az Év Felfedezettje a Club Aligán belül található Tarow Bisztró lett (vegán bundáskenyérrel indultak).

A 2022-es helyek előválogatását a Balatoni Kör végezte, az nlc pedig idén is ott lesz a zsűriben, ahol gasztroújságírók, szakemberek, séfek kapnak helyet. Lássuk a lényeget, az idei döntős helyeket és ételeket:

1. Fogas Bisztró (Alsóörs) – Harcsamáj „nyalóka”, cékla, kalács,
2. Tarow Bisztró (Balatonaliga) – „Borsófőzi” Dim Sum,
3. Tiki Beach Bisztró (Zamárdi) – Malacfül saláta
4. Esszencia Ház (Balatonszárszó) – Paradisu Magyarország, Paradisu Italy
5. Bundi Bijó Bárja (Balatonboglár) – Nagyon magyaros, töltött, sós kürtőskalács
6. A Konyhám365 (Fonyód) – Sajtos vega kosár,
7. Port Étterem (Balatonmáriafürdő) – Füstölt-töltött kápia paprika zellerhabbal,
8. Lángos World (Balatonmáriafürdő) – Fenyvesi angus tatár beefsteakes lángos,
9. Vitorlás Bisztró (Keszthely) – Vöröslencse bolognai spagetti,
10. Party Hangulat (Vonyarcvashegy) – Zsákbamacska (töltött lángos).

A zsűri augusztus 3-án körbekóstolja a partvidéket, majd másnap, augusztus 4-én ünnepélyesen kihirdeti Fövenyesen a győzteseket, amiről természetesen az nlc is beszámol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top