nlc.hu
Gasztro

A 2022-es Év Strandétele verseny részletei

Az egész balatoni vendéglátást forradalmasítaná az Év Strandétele verseny

Idén is jön az Év Strandétele verseny, készítsd az ízlelőbimbóidat!

A legtöbb Balatonon nyaralónak van favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb érdeklődés az Év Strandétele versenyt, melyet a Balatoni KÖR most nyolcadszor is meghirdet. Az idei fő újdonság az, hogy külön díjazzuk a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat. Szintén újdonság lesz a vegatáriánus, illetve vegán különdíj, a szervezők szerint ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot. Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket.

Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.  

A részvétel kritériumai:

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
A beachfood-verseny 2021-es nyertese

A tavalyi nyertes (fotó: Heim Alexandra)

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy strandbisztróban elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál. A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A szervezők többtagú zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon. A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele-címre.

A zsűriben az nlc. is képviselteti magát, így a döntőről is beszámolunk!

A Balatoni KÖR augusztusban 4-én osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. A nevezés részleteiről a szervezet Facebook-posztjában olvashattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top