nlc.hu
Életmód

Év strandétele 2023

Megvan az Év strandétele, a Balatoni nyelves tarolt az idei versenyen

Kilenc étel közül kellett döntenie a zsűrinek.

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a Balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör 9. alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét. A győztes fogás spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

Íme:

Év strandétele,

A marhanyelves lepény lett idén az Év strandétele – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

Év strandétele

Bánfi Bence, a balatonalmádi Terasz Bisztró séfje (b) és Nagy Gábor, a bisztró tulajdonosa az Év Strandétele győztes ételével – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero’s hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.

Mutatjuk:

hideg tökfőzelék,

A Bisztró kategória győztes étele: a hideg tökfőzelék – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.

zellerravioli

A zellerravioli – Fotó: @fogasbisztro2020 / Instragram

Az idén először meghirdetett „jóárasított” étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túrós csuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

Party harcsali

A  Party harcsali – Fotó: Balatoni KÖR / Facebook

A 9 döntős ételt zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri – amelyhez két séf, Csillag Richárd és Sipos Norbert is csatlakozott – kóstolta végig. A versenyben amúgy a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

Tavaly egyébként a sós kürtőskalács – amelybe békési kolbász, sonka, tepertő is belekerült némi friss zöldség mellett – lett az Év Strandétele, akkor egy boglári büfé fogása lett a befutó.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top