nlc.hu
Életmód

Meghalt a 12 éves fiú, akit április óta gépek tartottak életben

Meghalt a 12 éves fiú, akit április óta gépek tartottak életben

Archie Battersbee szülei nem akarták, hogy kómában fekvő fiukat lekapcsolják az életben tartó gépekről, de kérésüket elutasították.

Szombaton meghalt Archie Battersbee, az a 12 éves brit fiú, akit április óta gépek segítségével, mesterségesen tartottak életben – írja a 24.hu a Sky News nyomán.

A gyerek agykárosodást szenvedett, kómába esett, azóta gyógyszeres kezelés és lélegeztetés segítségével tartották életben. Orvosai szerint a fiú agyhalott volt, és semmi esély nem látszott arra, hogy valaha magához tér.

A szülők azonban ebbe nem nyugodtak bele, azt kérték a kórháztól, hogy Archie-t átszállíthassák egy hospice házba. A kórház megtagadta a kérésüket, és miután kimerítették a brit jogrendszer biztosította összes lehetőséget, végül az Emberi Jogok Európai Bíróságától is elutasító választ kaptak az Archie életben tartására vonatkozó kérésükre.

Hollie Dance, a 12 éves Archie Battersbee édesanyja a kelet-londoni Whitechapelben lévő Royal London kórház előtt 2022. augusztus 3-án, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a fiát életben tartó gépek leállításának elhalasztására irányuló kérelmét

Hollie Dance, a 12 éves Archie Battersbee édesanyja a kelet-londoni Whitechapelben lévő Royal London kórház előtt 2022. augusztus 3-án, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a fiát életben tartó gépek leállításának elhalasztására irányuló kérelmét (Fotó: James Manning/PA Images via Getty Images)

Szombaton délelőtt 10 órakor abbahagyták a fiú gyógyszeres kezelését, majd két órával később lekapcsolták a lélegeztetésről. Édesanyja, Hollie Dance elmondta, hogy Archie 12.15 perckor halt meg. „Egyáltalán nem méltóságteljes dolog végignézni, ahogy egy családtag vagy egy gyermek megfullad. Reméljük, egyetlen családnak sem kell átélnie azt, amin mi keresztülmentünk. Ez barbárság” – fogalmazott az édesanya.

A családi dráma egy másik súlyos problémára is felhívja a figyelmet: a fiúra az édesanyja talált rá eszméletlen állapotban az otthonukban, miután a gyerek elkötötte a nyakát a TikTokon terjedő blackout challenge miatt. Ennek lényege, hogy a résztvevő videóra veszi, amint egy övvel vagy kötéllel addig fojtogatja magát, amíg elveszíti az eszméletét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top