nlc.hu
Életmód

Megérkezett az új Edison100 lista

Itt az új Edison100 lista: ők segítenek felkészíteni a gyerekeket a jövőre

Magyarországon számos olyan kezdeményezés van, aminek az a célja, hogy segítsen a gyerekeknek, a pedagógusoknak, illetve a szülőknek felkészülni a jövő kihívásaira. Az Edisonplatform egy szakmai zsűri segítségével kiválasztott közülük százat, amelyekre augusztus végéig lehet leadni a voksunkat.

Az Edisonplatform ismét összegyűjtött 100 olyan innovatív szervezetet, amelyek a 21. századi tudásra készítik fel nemcsak a gyerekeket, hanem a pedagógusokat, vagy akár a szülőket is, és a lista, amelynek összeállításában szakmai támogatást az Edisonplatform Gondolkodó Köre adott, már el is érhető a kezdeményezés oldalán.

Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek, ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri a lista összeállításakor. 

Közel félmillió gyereket fejlesztenek évente az Edison100-asok, érezhetően nagy az igény a szülők részéről, hogy hathatós támogatást kapjanak a jövőre való tudatos felkészülésben. Ezt erősítette meg az Edisonplatform 2022-es szülői felmérése is, melyből kiderült, hogy a szülők maguk is azt érzik, hogy most nehezebb szülőnek lenni, útkeresésben vannak a saját szerepük kapcsán is. Szeretnének 21. századi, modern szülőként gondolni magunkra, de igazából még nem azok.

Az érzés nem meglepő, hiszen azzal kell szembenézniük, hogy az általuk ismert régi recepteket, fogódzókat el kell engedniük, a szüleik által mutatott példára nem támaszkodhatnak. Maguk kell hogy megtalálják a saját és gyerekeik boldogulásához vezető utat. Aggodalomra azonban nincs ok, a 21. századi szülőségre fel lehet készülni

 

– mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője. Ebben a felkészülésben segít az Edison1oo-as lista, melynek legfrissebb, 2022-es verziója már elérhető, és aminek összeállításában szakmai támogatást az Edisonplatform Gondolkodó Köre adott.

Diáklány egy laptoppal az ölében

Fotó: Getty Images

Az Edisonplatform évenkénti listájának célja, hogy mindig friss információkkal segítse a szülők eligazodását az országosan elérhető gyerekfejlesztő programokról olyan hazai innovatív szervezeteken keresztül, akik elsősorban óvodások és iskolások jövőben fontos tudását és képességeit fejlesztik az iskolai kereteken túl.  A választást segítendő létrehoztak egy keresőt is, ahol életkorra, érdeklődési körre, kompetenciára, vagy akár lokációra szűrve is válogathatnak a szülők. Idén 270 településen érhetők el az Edison100-asok foglalkozásai, megannyi formában, találhatunk applikációt, tábort, 1-2 napos, vagy akár hosszabb időszakot átölelő kurzust és workshopokat is.

A lista szereplőit 8 kategóriába sorolták (A világ és én, Digitális világ, Egészség, Esélyt mindenkinek, Fenntarthatóság, Kreativitás, Tudatos nevelés, Tudomány) attól függően, hogy az adott  szervezetek fő tevékenységükben milyen területre fókuszálnak. 

Ami a jövőre való tudatos készülés mellett közös még ezekben a szervezetekben, hogy játékos formában, élményeken keresztül tanítják a gyerekeket a kritikus gondolkodásra, kreativitásra, vagy többek között a csapatmunkára is, miközben robotokat építenek, VR-kalandjátékban vesznek részt, könyvet írnak, vagy éppen a természetben barangolnak. Még az örök mumusnak kikiáltott matematika vagy a fizika is lehet szerethető, ha szórakoztatva közelítjük meg és egy ottalvós pizsama partiba csomagoljuk.

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 30-án díjazzák, emellett közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Az nlc.hu-n augusztus 29-ig bárki leadhatja a voksát arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számára. A legtöbb voksot kapó szervezet kapja meg az Edisonplatform közönségdíját.

A jelöltek listáját és a szavazást itt lehet elérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top