nlc.hu
Életmód

Római kori dunai őrhajó érkezik Visegrádra

Figyelem! Római kori dunai őrhajó érkezik Visegrádra

Mainzban található leletek alapján rekonstruálták a 18 méter hosszú, 2,8 méter széles folyami hajót.

Ma  a késő délutáni órákban érkezik Visegrádra a Danuvina Alacris római kori (IV. század) folyami hajó rekonstruált változata, mely július 15-én indult Németországból, és Ausztrián, Szlovákián keresztül fut be Magyarországra, majd folytatja az útját egészen Románia keleti határáig – számolt be a visegrad.hu.

Római kori őrhajó rekonstrukció.

(Fotó: Facebook/Living Danube Limes)

Mint írták, a különleges látványosság az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) nemzetközi projekt része, mely azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben és hogyan lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét.

A projekt egyik fő eredménye egy Németországban, a Mainzban található eredeti leletek alapján, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai által rekonstruált 4. századi római hajó elkészítése volt. A kiválóan működő, lusoria-típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna, és összesen 25 személy foglalhat benne helyet.

A hajó délután, 17 és 18 óra között érkezik meg a Visegrádi Sportpálya mögötti öbölbe.

Mint írták, a projekt vezető partnere több turnusban legénységet is toborzott a hajóhoz, akik Ingolstadtból indulva kéthetes váltásokban (nemzetközi csapat) végigutaznak a Dunán, a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig. Ez az utazás fizikailag is összeköti a Duna-menti, római örökséggel is rendelkező településeket, nem véletlenül viseli a Connecting Cruise nevet.

A program Facebook-oldalán folyamatosan nyomon lehet követni az utazást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top