nlc.hu
Életmód

Merénylet Salman Rushdie író ellen

Nyakon szúrták Salman Rushdie írót egy New York-i rendezvényen – frissítve!

Salman Rushdie-t megtámadta egy férfi a színpadon egy New York-i rendezvényen. A szerzőt egy színpadra rohanó férfi támadta meg, amikor éppen előadást készült tartani New York nyugati részén.

Az Associated Press szerint Salman Rushdie írót megtámadták a színpadon egy rendezvényen New York államban péntek reggel. Frissítés: Rushdie-t nyakon szúrták, ezért helikopterrel szállították a környékbeli kórházba. Állapotáról még nem érkezett információ a New York-i rendőrség szerint.”

Az Associated Press riportere szemtanúja volt, amint egy férfi megrohamozza a színpadot a Chautauqua Intézetben, és ököllel ütni vagy késelni kezdi Rushdie-t. Az Associated Press riportere által készített fotókon Rushdie hanyatt fekve látható, az elsősegélynyújtó pedig föléje görnyedt.

Rushdie-t Sátáni versek című könyve miatt 1988 óta kitilották Iránból, mivel sok muszlim istenkáromlásnak tartja a művét. Egy évvel később Irán néhai vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát, vagyis rendeletet adott ki Rushdie megöléséről. Több mint 3 millió dolláros jutalmat is ajánlottak mindenkinek, aki megöli Rushdie-t.

Az iráni kormány már rég elhatárolódott Khomeini rendeletétől, de a Rushdie-ellenes hangulat megmaradt.

2012-ben egy félhivatalos iráni vallási alapítvány 2,8 millió dollárról 3,3 millió dollárra emelte a Rushdie fejéért járó jutalmat.

Salman Rushdie

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

(Guardian)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top