nlc.hu
Életmód

Kétségbeesetten keresnek tanárokat az iskolák

Tanévkezdés előtt két héttel kétségbeesetten keresnek pedagógusokat az iskolák

A pedagógus szakszervezetek jelezték, ha a kormány nem tesz azonnali béremelési ajánlatot, sztrájkba kezdenek.

Mindössze két héttel az iskolakezdés előtt több iskola is kétségbeesetten próbál tanárokat toborozni. A tanárhiány mértéke olyan aggasztó, hogy már nem csak a hivatalos állásportálokon, hanem a közösségi média felületein keresztül is próbálják elérni az intézmények a potenciális kollégákat gyakran humorral és őszinteséggel  – derült ki az RTL Híradóból.

Üres osztályterem.

Fotó: RTL Híradó

A pedagógus szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy ha a kormány nem tesz azonnali béremelési ajánlatot, akkor sztrájkba kezdenek. Ezt támogatná a Diákok a Tanárokért diákszervezet, akik márciusban is utcára vonultak, hogy kifejezzék a szolidaritásukat. Most szeptember 2-ára is szimpátiatüntetést szerveznek Budapestre. A Belügyminisztérium az tervezett akcióra nem reagált, de azt írták, folytatják a tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel és az Európai Bizottsággal is. Jelezték, „a cél, hogy az uniós költségvetési ciklus, azaz 2027 végére a pedagógusbérek a diplomás átlagbérek 80 százalékára emelkedjenek”.  

A riportból kiderült, hatalmas figyelemfelhívó tábla hirdeti, hogy a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium tanárokat keres. Hasonló felhívást tett közzé sok más intézmény mellett a sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda is. Ide magyar, biológia, kémia, földrajz, testnevelés, matematika és informatika szakos tanárt, illetve tanítót is várnak. Szolgálati lakást is adnak annak, aki egy hét múlva munkába tud állni.

A kétségbeejtő, sőt egészen abszurd helyzetben számos iskola igyekszik minél kreatívabban és őszintébben fogalmazni. Egy budapesti, I. kerületi iskolában távozó kollégájukat kiretusálva a tetris challenge-es képről keresnek testnevelő tanárt. Azt írják, nálunk sincs kolbászból a kerítés, nincs bértáblán felüli fizetés, de van támogató környezet. Nemrég a budapesti Vajk-sziget Általános Iskola adott fel hirdetést, melyben korlátlan túlóralehetőséget és egy hónapra majdnem elég fizetést ajánl annak a leendő tanárának, akit érdekel a társadalmi megbecsülés, de le tud róla mondani. A keserű humorral megfogalmazott hirdetés egyébként tegnap már nem volt elérhető az iskola oldalán, csak egy lista arról, milyen munkatársakat keresnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top