nlc.hu
Életmód

Gyilkos mérgű békával találkoztak Budán

Gyilkos mérgű békával találkoztak Budán

Szerencsére az egzotikus kétéltűt kiszúró anya és lánya sem nyúlt hozzá a sárga-fekete állathoz.

A lányommal éppen a komposztálóhoz sétáltunk, amikor észrevettünk egy fekete-sárga valamit a földön. Először azt hittem, hogy egy vergődő darázs, ami felszállni próbál, de amikor közelebb hajoltunk, láttuk, hogy bizony nem vergődik, hanem ugrál. A színéből azonnal tudtuk, hogy ez egy nyílméregbéka, a lányom meg is akarta fogni, de nem engedtem neki – idézte a Blikk annak az édesanyának a szavait, aki jól tette, hogy nem hagyta, hogy gyermeke hozzáérjen az egzotikus élőlényhez. Horváth Zita zoológiai ismeretei helyesnek bizonyultak, a budai komposztálónál ugyanis valóban egy (sárgaszalagos) nyílméregbéka pattoghatott.

Nyílméregbéka

(Fotó: Pixabay)

A kétéltű a világ egyik legerősebb mérgét termeli, amivel akár egy ezerszer nagyobb élőlényt is el tud pusztítani. Az Alkotás és Nagyenyed utcák környékén fellelt békáról azt írta még az anyuka, hogy Both Zoltán vadállatbefogóhoz fordult, aki megerősítette a faji besorolását.

Both azt tanácsolta, egy dobozzal próbálja befogni a békát. Elment hát dobozért, de mire visszaért, az állat elugrált. Both a lapnak azt mondta, engedély nélkül, díszállat-kereskedésekben beszerezhető a nyílméregbéka. A terráriumokban tartott békák csak kevéske mérget termelnek szerinte, ami csak akkor jelenthet veszélyt, ha megérintése után valaki a szemébe vagy szájába nyúl. Szerinte gyakran nem jelentkeznek a gazdáik az ilyen szökevény állatokért, a nyílméregbéka pedig kis mérete miatt el fog tudni rejtőzni. Mivel trópusi állat, az őszi hidegeket nem fogja túlélni.

Nem lehet tudni, hogy a Magyarországon nem őshonos béka hogyan jelent meg az Alkotás és Nagyenyed utcák környékén, viszont két éve volt hír egy egzotikus levelibékáról, amely nyolcezer kilométert utazott Dél-Amerikából egy banán szállítmányon, mielőtt felfedezték Walesben, az ASDA áruházlánc egyik boltjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top