Életmód

15+1 izgalmas tény a HARIBO-ról, amelyet nem biztos, hogy tudtál

Idén ünnepli századik születésnapját a világhírű HARIBO Goldbären, amelynek hosszú sikertörténete számtalan izgalmas részletet rejt. Összegyűjtöttük azokat, amelyekről nem biztos, hogy tudtál.

Az első világháború után, az infláció sújtotta Németországban egy zseniális ember az otthonában kísérletezte ki azt a mesés receptúrát, ami az egész világot meghódította. 15+1 izgalmas tényt hoztunk a HARIBO legendás cukorkájáról.

1. Hans Riegel cukorkakészítő mester ugyanabban az évben alkotta meg az első gumicukor mackót – a Tanzbärent –, amikor Howard Carter brit régész felfedezte Tutanhamon fáraó sírját Egyiptomban. Ez az év pedig nem más, mint 1922.

2. A HARIBO az alapító nevének és az alapítás helyének kezdőbetűiből áll össze: HAns RIegel, BOnn.

3. Hans Riegel cukorkakészítő mester otthona hátsó udvari mosókonyhájában kísérletezett és alkotott fáradhatatlanul.

4. A Goldbären receptje titkos, ma körülbelül tizenkét ember ismeri a pontos receptúrát, az újabb beavatottaknak pedig komoly átvilágításon kell átesnie. 

5. Az édesség formatervezett figurája nemzetközi oltalom alatt áll; alakja, mérete és súlya szerte a nagyvilágban azonos: Az eredeti Goldbären termékszem 23 milliméter magas, 10 milliméter széles és 2,3 gramm a tömege.

Megnézem
Összes kép (6)

6. A mackók méretét úgy alakították ki, hogy az az optimális rágási időtartamhoz illeszkedjen.

7. Lapföld, USA, Ausztria, Dél-Korea, Japán, Argentína: a Goldbären több mint 100 országban varázsol mosolyt kicsik és nagyok arcára.

8. A világjáró mackók a földgolyó legszokatlanabb helyein is megtalálhatóak. Legyen szó akár a Mount Everest-ről – ahol a hegymászók örömmel majszolják az édességet a gyors feltöltődés érdekében –, akár a Karib-térség mintegy 700 szigetéről.

9. A HARIBO mackók joggal érdemelték ki a VIB, vagyis a Very Important Bears jelzőt, felmérések igazolják ugyanis, hogy a világ bármely pontján minden negyedik ember felismerné azokat. 

10. Németországban, Ausztriában, Dániában és Franciaországban a Goldbären márkaismertsége 100 százalékos, vagyis a mackókat ezekben az országokban mindenki ismeri. (Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában csak a királynő ennyire ismert.)

11. A HARIBO mackói a művészeket is megihlették: a kölni székhelyű Klein & Leidig dizájnerpáros a gumicukor alapján alkotta meg LumiBär nevű lámpáját, míg a híres sportmárka, a Puma 2021-ben Goldbären kapszulakollekciót tervezett. 

12. A HARIBO figyelembe veszi a helyi, kulturális és vallási különbségeket, éppen ezért Izraelben kóser, Törökországban „halal” a gumicukor. A vásárlói preferenciák miatt az USA-ban a mackók színe valamivel intenzívebb, és a többi országtól eltérően csak öt ízben kaphatóak. 

13. Az idén százéves Goldbären a könyvnyomtatás, a villanykörte és a relativitáselmélet mellett a „világot forradalmasító német találmányok” toplistáján foglal helyet, a „made in Germany” pedig garanciát jelent a kiváló minőségre. 

14. Napjainkban 10 HARIBO országban lévő gyár gondoskodik arról, hogy a világ bármely pontján elérhető legyen a Goldbären; ezek közül egy Magyarországon, Nemesvámoson található.    

15. Az egy év alatt legyártott Goldbären figurák egymás mellé fektetve tízszer körbeérnék a Földet. 

+1 És ha tényleg igaz, hogy Albert Einstein zsebében mindig volt egy maréknyi Goldbären, akkor sejthetjük, hogy mi is ihlette meg minden képletek képletének megalkotására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top