nlc.hu
Életmód

Egészséges volt Freya, a lelőtt oslói sztárrozmár

Egészséges volt Freya, a lelőtt oslói sztárrozmár

A 600 kilogrammos tengeri emlős elpusztításának szükségszerűségét az illetékes hatóság részben az állat megromlott egészségével indokolta.

A nyár egyik legnagyobb sztárja, Freya, a motorcsónakokon napozó norvég rozmár volt. Az oslói kikötőben tábort vert 600 kilogrammos tengeri emlős heteken át vonzotta a turistákat, de végül, a halászati hatsóságok döntése nyomán, augusztus közepén agyonlőtték.

Freya a rozmár, amikor még élt. Egy motorcsónak fedélzetén napozik.

(Fotó: Tor Erik Schrøder/NTB/AFP)

A lépést az illetékesek azzal magyarázták, hogy az emberek biztonság érdekében szükséges volt, de indoklásukban az is szerepelt, hogy az állat állapota romlott, stressztől szenved, mert nem tud eleget pihenni. Úgy tűnik, ez utóbbi nem fedte a valóságot, a Norvég Állatorvosi Intézet szerdai bejelentése szerint ugyanis, Freya a boncolás alapján haláláig egészséges volt. Csekély vígasz azok számára, akiket a hír felkavar, hogy a szakértők szerint a rozmár nem szenvedett, hanem egyből meghalt, amikor fejbelőtték.

Az állat elaltatása akkora felháborodást keltett világszerte, hogy még az ország miniszterelnöke, Jonas Gahr Støre is úgy érezte, kénytelen megszólalni az ügyben és megvédeni a hatóságok döntését. Freya augusztus 15-ei halála után egyébként, állításuk szerint, a halászati igazgató és felesége is kaptak halálos fenyegetéseket.

Az MTI arról számolt be, hogy a helyiek gyűjtést indítottak, hogy szobrot állítsanak neki, szerdáig 267 ezer norvég korona – több mint 10 millió forint – gyűlt össze a projektre.

Freya és több hasonló sorsú rozmár társáról nemrég az nlc is írt. A cikkben szerepel többek közt Stena szomorú története is, aki finn Hamina nevű kikötővárosban vert korábban tábort és aki már most rendelkezik emlékművel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top