nlc.hu
Életmód

Lidl és Lindt csokinyulak közötti hasonlóság

Koppintás a Lidl csokinyula a bíróság szerint, meg kell semmisíteni a készletet

A Lidlnek meg kell semmisítenie a csokinyulakat, de be is olvaszthatják.

Megszokott jelenség, hogy a nagy élelmiszerdiszkontok a neves, piacvezető márkák slágertermékeihez meglehetősen hasonló sajátmárkás és jóval olcsóbb termékeket dobnak piacra, legyen az élelmiszer, háztartási eszköz vagy ruhanemű.

A mostani nyusziügy már évekkel ezelőtt kezdődött, de csak most született elmarasztaló bírósági döntés. Tavaly márciusban, amikor a LancsLive riportere összehasonlította az Aldi, a Lidl és a Lindt húsvéti csokinyuszijait, megállapította, hogy a nyuszik „gyakorlatilag egymással megegyezőek” voltak a fólia alatt, de a Lidlé és a Lindté különösen hasonlított egymásra. A Lindt jogi csapata nem ment el szó nélkül a nyuszihasonlóság mellett, és a svájci édességgyártó vállalat perbe fogta a Lidlt.

A The Guardian cikke szerint a Lindt még saját közvélemény-kutatásokat is bevont annak bizonyítására, hogy a nyakában piros masnit és aranyharangot viselő, aranyba csomagolt nyusziját az ő márkájuk ikonikus termékeként azonosítja a közönség.

Tavaly a Lindt pert veszített a svájci kereskedelmi bíróságon, de múlt héten a lausanne-i szövetségi bíróság már a Lindt javára döntött. „A keltett összbenyomásra való tekintettel a Lidl nyuszik nyilvánvaló asszociációkat keltenek a Lindt csokinyuszikkal kapcsolatban” – mondta ki a bíróság az ítéletében, hatályon kívül helyezve a kereskedelmi bíróság tavalyi döntését, elismerve, hogy a zöldmasnis, szintén aranycsengős Lidl nyuszik zavart okozhatnak a csokinyuszivásárló közönség körében.

Arra kötelezték egyúttal a német diszkontláncot, hogy hagyjon fel a Lindt termékeihez hasonló csokinyulak gyártásával, a megmaradt készleteit pedig nem értékesíthetik.

Klasszikus Lindt csokinyulak

Idén ünnepelte 70. születésnapját az ominózus nyúl / Fotó: Annette Riedl, dpa / Getty Images

A Lindt immár 70 éve, 1952 óta gyártja a jól ismert tömzsi, piros szalaggal átkötött nyakú csokinyulakat. A svájci vállalat már négy évvel ezelőtt is keresetet nyújtott be a Lidl ellen, amit akkor még elutasítottak.

A Sky News híradása szerint a Lidlnek ugyan meg kell semmisítenie a hasonszőrű nyulakat, de az aranypapírba csomagolt csokoládét felhasználhatja más termékeiben.

VIA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top