Életmód

Égbe növő zöldségek

Nem kell neki föld, sem napfény, vízből is alig használ, mégis folyton terem. Friss, egészséges élelmet ad és nem szennyezi a környezetet. Mi az? Pár év múlva a bébikönnyű feladványok között szerepel majd ez a mondat a találós kérdések könyvében. Most pedig a Millenáris Álmok Álmodói 20 tárlaton találhatjuk meg rá a választ.

Az elmúlt hónapokban minket is megcsapott a 15 éve kihirdetett globális élelmiszerválság szele, még ha ez a jóléti országokban egyelőre „csak” egy-egy üres polcot és folyamatosan dráguló termékeket jelent. A Covid, a nyersanyag- és munkaerőhiány, a háború okozta üzemanyag-drágulás és egyebek mellett a műtrágyapiac zavarai komoly nehézségeket okoznak az európai élelmiszer-előállításban. Mindez a laikusok számára is világossá tette: nem fenntartható az a fajta gazdálkodás, amelyet az elmúlt évtizedekben folytattunk. A szakemberek és a világszervezetek felelős vezetői évek óta kongatják a vészharangot, amely az élelmezési világnapon, október 16-án mindig kicsit hangosabban szól.

Égbe növő zöldségek

Álmok Álmodói 20 kiállítás – Agrár csomópont, vertikális mezőgazdaság

A jövő farmjai

Szerencsére nem nulláról indulunk, a kutatók évtizedek óta dolgoznak a hagyományos növénytermesztés alternatívájának megalkotásán, a fogyasztókhoz minél közelebb megvalósuló, helytakarékos és fenntartható módon működő gazdaságok létrehozásán. A jövő mezőgazdaságának helyszínei a vertikális farmok lesznek, amelyek a nagyvárosok közepén, de akár az űrben is friss, tápanyagdús, folyamatosan termő növényeket képesek előállítani.

Égbe növő zöldségek

Farkas Bertalan dandártábornok, űrhajós mesél az űri körülményekről

Hogy hogyan, arra testközelből kaphatunk választ az Álmok Álmodói 20 tárlaton, a Millenárison. A magyar innovációkat és felfedezőket felsorakoztató interaktív kiállításon ugyanis két vonatkozó hazai kutatás is bemutatkozik. Két, különleges fénnyel megvilágított, zöldellő vitrint kell keresnünk – az egyiket az Agrár csomóponton, a másikat A tér tudománya – űrkutatási szekciójában.

Égbe növő zöldségek

Dr. Fári Miklós, a Debreceni Egyetem professzora, a kutatás vezetője

Előbbi a Tungsram kísérleti farmjának egy részlete, amelyben a kiállítás első hónapjaiban valódi (és időről időre szüretelt) saláták termettek. A kis üvegház csak elnevezésében idézi az általunk ismert üvegházi gazdálkodást – ezt bizonyítja az is, hogy a Millenáris csarnokában napfénytől elzárt helyen, termőtalajtól függetlenül nőhettek benne a zöldségek.

Égbe növő zöldségek

Álmok Álmodói 20 kiállítás

 

Talaj nélkül, természetesen

A vertikális farmok lényege, hogy bennük a növények a tápanyagokat nem a talajból, hanem a vízből nyerik, amelyből ráadásul 95 százalékkal kevesebbre van szükség, mint a hagyományos gazdálkodásnál. A napfény sugarai LED lámpák segítségével ma már mesterségesen pótolhatók – a Tungsram kutatásának legfőbb célja, hogy a különböző növények számára optimális fénysugarakat határozzanak meg. Mindez lehetővé teszi, hogy zárt épületekben, akár a nagyvárosok közepén, tehát a fogyasztókhoz közelebb lehessen termelni, így nem kellene utaztatni az árukat.

Az úgynevezett hidropóniás – azaz vízalapú – gazdálkodás még ezeken felül is megannyi előnnyel bír. Mivel független a külső környezeti hatásoktól, az időjárási tényezőktől, a szezonalitástól, de még a napszakoktól is, így folyamatosan és optimális körülmények között teremnek a növények, sokkal nagyobb hozammal és tápanyagban gazdagon. A maximálisan kontrollált körülmények, a nagyfokú higiénia miatt a betegségek, kártevők is kevésbé fenyegetik őket, így nincs szükség permetezőszerekre és génmódosításra. A bolygónkra is pozitív hatással lehet a vertikális gazdaságok elterjedése, egyrészt mert kisebb a környezeti terhelésük, mint a hagyományos mezőgazdaságnak és nem a természet rovására terjeszkednek.

Égbe növő zöldségek

Álmok Álmodói 20 kiállítás – Kísérleti farm

Űrbe szánt paprika

A helytakarékosság, a napfény hiánya, illetve a szélsőséges időjárási és egyéb viszonyok az űrbeli növénytermesztésnek is a legfőbb kihívásait jelentik. Ezért is kerülhetett a Debreceni Egyetem Űrkutatási programjába az a biotechnológiai kísérlet, amelynek egy része az Álmok Álmodói 20 kiállításon a látogatók szeme előtt zajlik. Az egyetem Űrtáplálási Kutatócsoportjának munkatársai a Capsitron névre keresztelt növénytermesztő inkubátorban nevelik különleges, hazai génbankból válogatott, önmegtermékenyítésre képes paprikáikat – termőföld, mesterséges anyagok, napfény és mindenféle hulladék keletkezése nélkül. A kutatók távolról is képesek hozzáférni a különleges innovációhoz, így rendszeresen figyelemmel kísérhetik a paprika gondozási szükségletének folyamatait és a növekedés állapotát is. A kéthavonta – nyilvánosan – szüretelt paprika nemcsak fogyasztható, de finom és tápanyagdús is, a növény szára és levele is ehető, ráadásul tele van értékes tápanyagokkal. A kísérlet egészen a kiállítás végéig megtekinthető. Az Álmok Álmodói 20 kiállításon további 600 magyar vonatkozású innováció ismerhető meg 2023 január végéig.

Égbe növő zöldségek

Űrpaprika-termesztés a kiállításon

További információ: www.almokalmodoi.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top