nlc.hu
Életmód

Jogtalanul fogvatartott végtaghiányos férfi

Jogtalanul fogvatartottak egy végtaghiányos férfit a rendőrségen, mondván a lábprotézis nem fogyatékosság

A rendőrség szerint nem számít fogyatékosságnak, ha valakinek hiányzik ugyan a lába, de rendelkezik protézissel.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntése szerint a rendőrségnek másfél millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie annak a végtaghiányos férfinak, akit majdnem három teljes napon át tartottak fogva közlekedési szabálysértés elkövetése miatt – közölte pénteken a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil szervezet szerint azonban a szabálysértési törvény tiltja, hogy fogyatékkal élő embereket szabálysértési őrizetben vagy elzárásban tartsanak – írja az rtl.hu. A rendőrség szerint azonban a törvényben 

nem számít fogyatékosságnak, ha valakinek hiányzik ugyan a lába, de rendelkezik protézissel.

A lábprotézissel és mankóval élő Horváth Zoltán egy alkalommal két közlekedési szabálysértést követett el épp az új lábprotézise miatt, miközben az orvoshoz sietett.

A férfi azonnal el is ismerte a szabálysértést, és bár végig együttműködő volt, nem fogyasztott alkoholt, mégis három napra szabálysértési őrizetbe helyezték.

Horváth Zoltán elmondta, hogy az őrizetben megvizsgálta egy orvos, akinek elmondta, a protéziscseréje miatt sebes a lába, így csak napi egy-két órán át tud közlekedni, hogy gyógyuljon. Erre az orvos annyit felelt, ne aggódjon, kicsi a cellája, lesz hova kapaszkodnia.

Jogtalanul fogvatartottak egy végtaghiányos férfit a rendőrségen

Jogtalanul fogvatartottak egy végtaghiányos férfit a rendőrségen (Fotó: Pexels/RODNAE Productions)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top