nlc.hu
Életmód

Meghalt Pongrácz Zsuzsa újságíró, Baló György édesanyja

Meghalt Pongrácz Zsuzsa Aranytoll-díjas újságíró, Baló György édesanyja

Elhunyt Pongrácz Zsuzsa, a MÚOSZ egyik legrégebbi tagja, aki írt szépirodalmat, forgatókönyvet és rengeteg cikket.
Gyertya lángja a sötétben

Október 15-én 103 éves korában elhunyt Pongrácz Zsuzsa (Baló Lászlóné) Aranytoll-díjas újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egyik legrégebbi tagja – tudatta a honlapján a MÚOSZ.

Vérbeli zsurnaliszta volt, és az is maradt. Egész élete az írás körül forgott: »indeníró« volt, azaz írt szépirodalmat, forgatókönyvet és cikkek százait, ha nem ezreit. Munkája mellett azonban élete végéig sem feledte el »szolgálni« a családját sem

– olvasható a búcsúztatóban.

Pongrácz Zsuzsa 1953-ban az Esti Budapest rovatvezetője, 1965-től mintegy 15 éven át a Filmvilág munkatársa, szerkesztője. Ő írta az egyik leghíresebb magyar romantikus film, az Esős vasárnap forgatókönyvét, mint ahogy a Családi kör című tévésorozat tanmeséit is.

Miért nem született meg? című, 1958-ban megjelent könyvében azt kutatta, mi áll az akkor 200 ezerre rúgó művi vetélések hátterében. Miért született meg? riportkönyvében pedig már a születés, az anyaság örömét tárta fel.

Pongrácz Zsuzsa volt a 2019-ben elhunyt Baló György televíziós újságíró édesanyja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top