nlc.hu
Életmód

Fogyatkozó tengeri készletek: gourmet alapanyagok vs. élővilág

Betiltották egy rákfajta halászatát, mert 3 év alatt elfogyott a populáció 90%-a

Az alaszkai hatóságok a csendes-óceáni rákállomány drasztikus csökkenése miatt fontos lépést tettek.

Az alaszkai vadgazdálkodással foglalkozó kormányszervezet, az Alaska Department of Fish and Game múlt héten bejelentette, hogy idén tilos a jeges-tengeri pókok és a kamcsatkai rák halászata. A jeges-tengeri pók elnevezése nem túl bizalomgerjesztő, jóllehet egy igen drága tengeri alapanyagról van szó. Az alaszkai jeges-tengeri pókhalászat évi mintegy 132 millió dolláros (több tízmilliárdos) üzletet jelent. A felsőbbrendű rákok osztályába, azon belül is a tízlábú rákok rendjébe tartozó állatok a tengeri halas éttermek csemegéinek számítanak.

A tokiói Tsukiji halpiacon: Chionoecetes opilio, azaz jeges-tengeri pók

A tokiói Tsukiji halpiacon: Chionoecetes opilio, azaz jeges-tengeri pók / Fotó: Eriko Tsukamoto, Getty Images

Két évvel ezelőtt Japánban rekordáron kelt el egy hatalmas hím példány: az 1,2 kilogrammot nyomó jeges-tengeri pók egy árverésen 5 millió jenért, azaz 14 millió forintért kelt el. A rákot felvásárló halászati ​​nagykereskedő egy tokiói étterem konyhájára szánta a kapitális fogást.

A jeges-tengeri pókok populációja ez évre olyan drámaian megfogyatkozott, hogy a hatóságok (végre) közbeléptek. A 2021-es adatok ugyanis már szintén rémisztőek voltak, a 2018-as 8 milliárdos számról tavaly egymilliárdra csökkent a jeges-tengeri pókok felbecsült száma, tavaly óta pedig további 22 százalékkal lett kevesebb a jeges-tengeri pókok száma. Az összesen 87 százalékos veszteség felmérését követően kimondták, hogy a további halászat teljesen eltörölheti az állatfajt a Bering-tengerből.

Halászat

Veszélybe került két állatfaj (Fotó: Pixabay)

„Keresem a szavakat”

– mondta Jamie Goen a, az alaszkai Bering-tengeri rákhalászok ügyvezető igazgatója a The Seattle Timesnak.

Annyira hihetetlen, hogy ez történik. Harmadik generációs halászok fognak tönkremenni.

A szintén rendkívül jövedelmező kamcsatkai rák halászata már tavaly összeomlott. Idén immár másodszorra törölték a halászati szezonját Alaszkában.

Forrásaink: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top