A gyerekverés belefér, az abortuszt támogatjuk – Ilyen a magyarok értékrendje 2022-ben

S. Z. | 2022. Október 21.
2022-ben is a legmegosztóbb társadalmi kérdések között találjuk a halálbüntetés visszaállításának, valamint a melegek elfogadásának kérdését – derül ki a Policy Solutions kutatásából.

Megjelent Magyarország 2022-es értéktérképe, amelyben Policy Solutions a magyarok értékrendjét mérte fel a 28 gazdasági, erkölcsi és társadalmi dilemma mentén.

A gazdasági bal-jobb kategóriák alapján 2022-ben a magyar társadalom többségében (56 százalék) baloldali értékrendet vall. A jobboldali gazdaságpolitikai orientáció a magyarok tizedére (11 százalék) jellemző, míg a centrista gazdasági álláspontot elfoglalók (32 százalék) a társadalom harmadát teszik ki.

A tanulmány egyik meglepő megállapítása, hogy

a kormánypártiak felének (49 százalékának) gazdasági értelemben baloldali (vagyis piackritikus) értékei vannak.

A 14 társadalompolitikai kérdés közül nyolc esetében kapott többséget a konzervatív, míg hat esetben a progresszív álláspont. Kiemelkedően népszerűek a konzervatív vélemények a hagyományos családi szerepek esetében:

2022-ben is a legmegosztóbb társadalmi kérdések között találjuk a halálbüntetés visszaállításának kérdését (a magyarok 50 százaléka visszaállítaná, míg 47 százalékuk elutasítja), valamint a melegek elfogadásának kérdését (49 százalék elfogadná, míg 46 százalék szégyellné, ha valamelyik családtagja meleg lenne).

Egyértelműen progresszív állásponton van továbbra is a magyarok döntő többsége az abortusz ügyében (80 százalék engedélyezné). A magyarok többsége az emberi természetnek alapvetően a jóságot gondolja (68 százalék), és alapvetően pozitív dolognak tartják, hogy a világ folyamatosan változik.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Exit mobile version