nlc.hu
Életmód

Közvélemény-kutatás a klímaváltozásról

Ezt gondolja az emberek kétharmada a klímaváltozásról

Lezárult az eddigi legnagyobb, klímaváltozással kapcsolatos közvélemény-kutatás.
Klímaváltozás tüntetés

Az emberek kétharmada globális vészhelyzetként tekint az éghajlatváltozásra, és a probléma kezelésére a legtöbben az erdők és a táj megőrzését javasolták – ez derült ki a klímaváltozással kapcsolatos eddigi legnagyobb közvéleménykutatásból, amelyről a Szabad Európa írt.

Az ENSZ Fejlesztési Programja és az Oxfordi Egyetem által szervezet People’s Climate Vote nevű felmérésben 50 országból mintegy 1,22 millióan vettek részt. A kérdőívet kitöltők csaknem fele a 14-18 éves korosztályba tartozott.

A felmérésben résztvevők 64 százaléka sürgős válaszokat vár az emelkedő átlaghőmérséklet miatt, ez az arány a 14-18 évesek között eléri a 70 százalékot is.

Arra a kérdésre, hogy mivel lehetne kezelne az éghajlatváltozást, az emberek attól függően válaszoltak, hogy hol laknak. A legnépszerűbb javaslat viszont az erdők és a természetes élőhelyek védelme volt 54 százalékkal.

A felmérés egyik fontos megállapítása volt, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy úgy gondolja, éghajlati vészhelyzet áll fenn.

(Kiemelt kép: Unsplash/Markus Spiske)

Klímaváltozás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top