nlc.hu
Életmód

Milyen lesz a 2022-es tél - előrejelzés

Jön a tél: esik majd a hó, mennyire kell fűteni?

Az előrejelzések szerint lesznek hidegebb napok, és ha szerencsénk van, még hóval is találkozunk.

Ősszel mindenkiben felmerül a kérdés, vajon milyen télre számíthatunk, mennyire lesz hideg, esni fog-e a hó, főleg karácsonykor és így tovább, az energiaárak miatt pedig idén különösen fontos, hogy milyen lesz a külső hőmérséklet, vagyis mennyire kell majd fűteni. Az előrejelzések segíthetnek felkészülni, bár ezeknek meg van az a sajátossága, hogy csak a várható időjárást tudják megmondani, és nem biztos, hogy minden a jóslatok szerint alakul. 

Téli erdőben sétál egy család

Fotó: Pexels

Az RTL.hu cikke szerint mindenesetre La Niña, a gyenge poláris örvény és a nagy előrejelző központok adatai mind azt erősítik, hogy Európában nem a kiegyenlített, hanem sokkal inkább a változékony idő lehet a jellemző. 

Míg a kontinens nyugati és középső részein átlaghoz közeli, addig északon és a mediterrán térségben annál enyhébb lehet a tél. Ez az eloszlás azt sejteti, hogy itt,

a Kárpát-medencében többször is alkalom nyílhat hidegbetörésekre, tehát ha nagy átlagban nem is lesz fagyos a levegő, könnyen lehetnek olyan többnapos periódusok, amikor jócskán be kell fűteni.

Van ugyanakkor egy forgatókönyv is, amely szerint a hideget hozzánk mediterrán ciklonok szállítják majd. A Severe Weather Europe által készített szezonális hóelőrejelzésből az olvasható ki, hogy a jellemzően Észak-Olaszország partjainál kialakuló ciklonok a szlovén (Júliai-)Alpokban és esetleg a Dunántúl egyes részein fehéríthetnék ki a tájat. Persze itt nem a havazáson van a hangsúly, hanem azon, hogy általában véve az északnyugati száraz hidegfrontok vagy a délnyugati vizes/havas mediterrán ciklonok lehetnek túlsúlyban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top