nlc.hu
Életmód

Közeleg a Black Friday, készülj rá tudatosan!

Közeleg a Black Friday, készülj rá tudatosan!

A karácsony itt van a nyakunkon, készülj tudatosan az ajándékvásárlásra, hogy amikor eljön a Black Friday, már csak rendelni kelljen aznap az olcsóbb termékeket!

A karácsony közelebb van, mint gondolnád. Bár úgy tűnhet, mintha még milyen sok időd lenne december 24-ig, az igazság az, hogy az idő felgyorsul novembertől és két szempillantás alatt valahogy advent utolsó vasárnapja lesz. Nem akarhatod azt a helyzetet átélni, hogy utolsó utáni pillanatban rohangálsz a karácsonyi ajándékok után, és megveszed az első utadba akadó, borsos árú terméket, ami a kezed ügyébe kerül. Ennek elkerülésére remek alkalom minden évben a Black Friday, amikor óriási akciókkal készülnek a kereskedők.

A Black Friday története

Az 1950-es években a philadelphiai rendőrség a Black Friday kifejezést használta a hálaadás utáni napon kialakult káosz leírására, amikor a külvárosi vásárlók és turisták tömegei özönlöttek a városba a minden évben ezen a szombaton megrendezett nagy futballmeccs előtt. A philadelphiai rendőrök nemhogy nem tudtak kivenni szabadságot erre a napra, de extra hosszú műszakokat kellett vállalniuk, hogy megbirkózzanak a megsokszorozódott tömeggel és forgalommal. A bolti tolvajok is kihasználták az üzletekben uralkodó zűrzavart, ami tovább növelte a bűnüldöző szervek fejfájását.

1961-re a Black Friday, azaz fekete péntek kifejezés annyira a köznyelvbe került már Philadelphiában, hogy a város kereskedői sikertelenül próbálták Big Friday-re, azaz nagy péntekre változtatni, hogy megszűnjön a naphoz fűződő negatív asszociáció. Valamikor az 1980-as évek végén, amikor már országszerte elterjedt a Black Friday, a kiskereskedők megtalálták a módját, hogy átkeretezzék ezt a kifejezést, és pozitív tartalommal töltsék meg.

Azóta az egynapos akciós péntek már négynapos eseménnyé alakult Amerikában, és olyan más kiskereskedelmi ünnepeket is létrehozott, mint a Small Business Saturday/Sunday vagy a Cyber Monday. És persze ne felejtsük el azt sem, hogy amióta az online térben is elterjedt a Black Friday, a lehetőségek szinte korlátlanok lettek, nem kell tülekedni az üzletekben és nem kell küzdeni azért, hogy a legjobb akciókat kifogjuk. Elég, ha csak tudatosan előre felkészülünk a Black Friday napjára.

Vásárolj tudatosan! (Kép: Getty Images)

Vásárolj tudatosan! (Kép: Getty Images)

Vásárolj tudatosan!

A tudatos vásárlás az unalmas, szürke hétköznapokban is erősen ajánlott dolog, hiszen ki akarná feleslegesen szórni a pénzét, ha nem muszáj. Ha pedig a karácsonyról van szó, akkor pláne tudatosnak kell lenni, mert az összes családtagnak nem két fillér beszerezni az ajándékokat, mindazt, ami a szívük vágya. Hogy arról már ne is beszéljünk, hogy saját magunknak is szeretünk ajándékot adni karácsony alkalmából, és nem vagyunk ezzel egyedül. Sok emberre jellemző az, hogy karácsonyra veszi meg magának az új telefont, tévét vagy épp videojátékokat, és gyakran hallani arról is, hogy erre az ünnepre kérnek a családtól a fiatalok háztartási gépeket, amiket nem engedhetnek meg maguknak. A karácsony az ajándékok szempontjából sokrétűbb, mint régen, ezért érdemes már novemberben előre eltervezni, mit, honnan és mennyiért fogunk vásárolni a fa alá.

Aki pedig szeretne tudatosan tervezni, vásárolni, annak kincsesbánya a Black Friday minden évben. Ilyenkor jóval olcsóbban lehet hozzájutni a kinézett ajándékokhoz, játékokhoz, tulajdonképpen bármilyen árucikkhez. A Black Friday azonban úgy éri meg igazán, ha már jó előre készülünk a listával, hogy mit szeretnénk majd vásárolni leárazva.

Az emag.hu november 18-án készül a Black Friday-re, ezen a napon 420 ezer termék lesz leértékelve. Erre a napra nem szabad csak úgy beesni, már most el kell kezdeni nézelődni és válogatni az ajándékötleteket, a kedvencek közé elmenteni a termékeket, hogy a Black Friday-en már tényleg ne legyen semmi más dolgunk, csak megnyomni a megrendelés gombot. Már csak azért is érdemes így eljárni, mert nem akarunk lemaradni egy nagy akcióban gyorsan fogyó termékről.

Az eMAG-on ehhez minden a rendelkezésedre is áll, hiszen kedvencekbe tudod helyezni a kinézett árucikkeket, és a termékértékelések segítségével képbe is kerülhetsz, hogy valóban épp arra a termékre van-e szükséged, amit szeretnél megvásárolni, a döntésedben segíthet, ha elolvasod, miként vélekednek az adott termékről mások, akik már megvették. Sőt, ha letöltöd az eMAG mobilappot és engedélyezed az értesítéseket, akkor az elsők között értesülhetsz a Black Friday indulásáról, illetve előzetes információkat is kaphatsz ezekről. Minden perc számít, mert mindenki más is készül a nagy akciókra, úgyhogy résen kell lenni és tudatosan készülni a Black Friday-re!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top