nlc.hu
Életmód

Mit jelent a sapioszexualitás?

Ezt jelenti, ha valaki sapioszexuális

Ha zavarban vagy a sapioszexualitással kapcsolatban, nem vagy egyedül. Még akkor is, ha egyre több információnk van az LMBTQ árnyalatairól, ez nem annyira került még be a köztudatba.

A sapioszexuális embereket fizikailag és érzelmileg az intelligencia izgatja. A sapioszexuálisok számára az intelligencia a legvonzóbb tulajdonság, és jobban értékelik, mint a potenciális partner kinézetét, személyiségét vagy épp anyagi helyzetét.

A sapioszexualitás jelei:

1. A partner intelligenciája jobban vonz, mint a kinézet 

A sapioszexuálisokat leginkább a másik ember intellektusa vonzza vagy izgatja fel Kryss Shane szociális munkás és LMBTQ-szakértő szerint. „Egy sapioszexuális személyt jobban érdekelhet, hogy könyvekről vagy politikáról beszélgessen valakivel az első randin, mint hogy azonnal szexuális kapcsolatot kezdeményezzen. Lehet, hogy az online társkereső profiljuk inkább a karrierjükre vagy a tanulmányi céljaikra összpontosít, mint arra, hogy találjanak valakit, akivel szexelni szeretnének”. Ha úgy találod, hogy leginkább valaki intellektusa vonz, az erős jel arra, hogy sapioszexuális vagy.

2. Az intellektuális beszélgetések felébresztik benned a vágyat

A sapioszexuálisokat nemcsak lélekben vonzza a potenciális partner intellektusa, hanem gyakran fizikailag is beindítja őket az intelligencia. Ha a politikai viták vagy az irodalomról szóló hosszú beszélgetések alatt úgy érzed, hogy mindez meghozza a kedved a szexhez, ez egy újabb jele annak, hogy sapioszexuális vagy. Az intelligencia ebben az esetben nem csupán egy kellemes plusz tulajdonság egy amúgy vonzó embernél, hanem önmagában a nemi vágy gyújtópontja.

Beszélgető emberek

Lehet, hogy sapioszexuális vagy? (Kép: Getty Images)

3. Kell az intellektuális beszélgetés, mielőtt a szex eszedbe jutna

A legtöbb sapioszexuális ember számára lehetetlen, hogy jól érezzék magukat a randizásban vagy az intim együttlétben valakivel, mielőtt egy jó, hosszú okos beszélgetést folytatna. Az intellektuális kapcsolat sokkal hatékonyabb előjátéknak tekinthető, mint akár a fizikai érintés. Ha tehát előbb a politikai nézeteidről vagy kedvenc könyveidről szeretnél inkább társalogni, és csak utána jöhet szóba a szex, az jó jel arra, hogy talán sapioszexuális vagy.

4. Az intellektuális szikra fontosabb számodra, mint az érzelmi

A sapioszexualitás könnyen összetéveszthető a demiszexualitással – ez utóbbi szexuális orientációra jellemző, hogy az ember csak azután érez szexuális vonzalmat valaki iránt, hogy érzelmi kapcsolatot alakított ki vele. Bár van némi átfedés a két irányultság között, van egy határozott különbség is. A sapioszexualitás azt jelenti, hogy a szexuális vonzalom kialakulása előtt intellektuális vonzalomra van szükség, míg a demiszexualitás esetében a nemi vágy felébredéséhez érzelmi kapcsolat kell. A szexuális vonzalom kialakulásához egy sapioszexuális személy olyan embert keres, aki ugyanazon az intellektuális szinten van, mint ő, míg egy demiszexuális személy olyan párt keres, aki osztozik az érzéseiben és az érzelmeiben.

A sapioszexuális egy valódi szexuális irányultság?

Annak ellenére, hogy a sapioszexualitás egyre inkább bekerül a szexuális identitásról szóló vitákba, sokan vannak, akik még mindig nem tekintik valódi orientációnak. Olyan érvekkel is lehet találkozni, hogy a sapioszexuális embereket nem kellene az LMBTQ-hoz sorolni, mert nem kapcsolódik a nemi preferenciákhoz, míg az olyan identitások, mint a pánszexuális vagy a heteroflex egyértelműen azok. Egyes szakértők azonban amellett érvelnek, hogy a sapioszexualitás egy érvényes orientáció, és annak is kell tekinteni.

Kryss Shane szerint a sapioszexualitás nem orientáció abban az értelemben, hogy az orientáció általában a partner nemi identitásáról szól. Egy sapioszexuális személy azonosíthatja magát melegként, heteróként, biszexuálisként, pánszexuálisként vagy bármi másként. A sapioszexualitás azt jelenti, hogy a személy hogyan alakítja ki a vonzalmát valaki iránt, azaz a kérdés a vonzalom kialakulásának hogyanja, nem pedig az, hogy milyen nemű, irányultságú ember iránt érzi. Végső soron a címkék csak akkor hasznosak, ha lehetővé teszik, hogy kényelmesebben és magabiztosabban érezd magad a szexualitásodban, úgyhogy ha a sapioszexuális kifejezést helyesnek és érvényesnek érzed magadra, akkor használd – mindenki más meg vitázzon rajta nyugodt szívvel napestig.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top