nlc.hu
Életmód

Rákjárvány jöhet a covid miatt

A covid nem várt mellékhatása: ”rákjárvány” jöhet

A rákos megbetegedések számának óriási növekedésétől tartanak a kutatók, mert a covid alatt mintegy egymillió diagnózis maradt el.

 

Szomorú összefüggésről ír cikkében a The Guardian: a Lancet Onkológiai Bizottság jelentése szerint a koronavírus járvány miatt nagyjából egymillió rákdiagnózis maradhatott el, így egyfajta ”rákjárvány” szabadulhat a világra.

Rengeteg vizsgálat maradt el (Illusztráció: Pexels.com)

Rengeteg vizsgálat maradt el (Illusztráció: Pexels.com)

Számításaik szerint majdnem egy évtizeddel visszavetheti a rákgyógyítást a sok elmaradt diagnózis. A sok rákos megbetegedés pedig jócskán megterheli a covid miatt amúgy is túlterhelt egészségügyet. A kutatók arra jutottak, hogy másfél millióval kevesebb rákos beteget láttak el a covid kitörésének évében és körülbelül 100 millió szűrés elmaradt.

Becsléseink szerint körülbelül 1 millió rákdiagnózis hiányzott Európa-szerte a Covid-19 világjárvány idején” – mondta Mark Lawler professzor, a belfasti Queen’s University munkatársa, a bizottság elnöke és a tanulmány vezető szerzője. „Versenyfutást folytatunk az idővel, hogy megtaláljuk az eltűnt rákos betegeket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top