nlc.hu
Életmód

Vércukrot növelő ételek

5 étel, ami gyorsan megdobja a vércukrodat

Ha leesik a vércukorszinted, ezekhez az ételekhez érdemes fordulnod.

Nem csak a cukorbetegek találkoztak már az alacsony vércukorszint problémájával – persze nyilván őket érinti a leginkább a dolog: számukra akár életveszélyes fenyegetést is jelenthet. Azonban másoknak is érdemes tudni, mi a teendő, ha úgy érzik, gyorsan meg kéne emelni a vércukrukat. Mutatjuk, milyen ételek segítenek ebben!

Gyümölcsök

Friss vagy szárított – teljesen mindegy! Amire neked szükséged van, az a szénhidrát, és ez a legtöbb gyümölcsben megtalálható. A cukorbetegeknek azt szokták javasolni, hogy legalább 15 gramm szénhidrátot fogyasszanak el alacsony vércukorszint esetén (majd 15 perc után mérjenek újra). Ezt a pontos mennyiséget pedig fél banánból, 15 szem szőlőből, 2 evőkanál mazsolából, egy kis almából vagy narancsból szerezheted meg.

Gyümölcslé

A gyümik mellett a belőlük facsart italok is szuper segítséget nyújthatnak, ha megdobnád a vércukrodat. Legyen szó alma-, narancs-, ananász-, vagy áfonyaléről, a szakemberek azt tanácsolják, hogy olyan fél pohárnyival (1 dl) fogyassz belőle.

ételek alacsony vércukorszintre

Fotó: Enrique Díaz / 7cero/Getty Images

Zsírszegény tej

A tej D-vitamint és szénhidrátokat is tartalmaz, ezért extra jó ötlet egy bögre tej után nyúlni, ha úgy érzed, kezd leesni a vércukorszinted. Ezzel szemben, amikor el akarod kerülni a magas vércukrot, akkor a tej alternatívákat érdemes kerülnöd: sok cukor lehet bennük, főleg a jelenleg legnépszerűbb zabtejben. Ha nem ihatsz laktózt és kénytelen vagy a rendes tejet helyettesíteni, akkor válaszd a szójatejet.

Méz vagy lekvár

Egy evőkanál méz vagy esetleg fincsi gyümölcslekvár szintén csodákra képes. Amikor érzed, hogy egy kis turbóra van szükséged, akkor csak irány a kamra, és bonts fel egy baracklekvárt. Vagy mézet. A vércukorszint egyensúlyba hozása mellett nasinak sem utolsó.

Gumicukor

Vészhelyzetben senkit nem érdekel, mennyire egészséges az, amit eszel, a tiszta cukor pedig extra gyorsan képes felszívódni a szervezetedben. De itt sem mindegy, mennyit nassolsz belőlük: a szakértők 12 darab gumimacit, 5 gyűrű alakú gumicukrot vagy 15 gyümölcs ízesítésű keménycukrot ajánlanak vészhelyzet esetén.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top