nlc.hu
Életmód

Bevezetik a női kvótát a nagyvállalatoknál

Döntött az Európai Parlament: bevezetik a női kvótát a nagyvállalatoknál

A cégek 2026-ig kaptak időt arra, hogy elérjék a kívánt arányokat.
Nők az irodában

Elfogadta az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely több nőt ültetne a cégek vezető testületeibe – írta meg a 444

Az irányelv szerint 2026 júliusáig a tőzsdén jegyzett európai nagyvállalatoknak több női vezetőt kell felmutatniuk, aki nem teljesíti ezt, az pedig szankciókra számíthat. Az új szabály szerint a nem ügyvezetői vezető posztok negyven és az összes vezető poszt harminchárom százalékát nőknek kell betölteniük.

Ugyanakkor az irányelv kiemeli: a pozíciók kiosztásának továbbra is a teljesítmény alapján kell történnie, amit a kiválasztás folyamatának átláthatósága garantál. A vállalatoknak évente egyszer nyilvános beszámolót kell majd adniuk a vezető testület nemi összetételéről és ha az nem éri el a kívánt százalékot, akkor arról is, hogy hogyan tervezik orvosolni a problémát.

A 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégekre nem fog vonatkozni a szabály. Az intézkedés azért jelentős előrelépés, mert bár a bérdiszkrimináció illegális az EU-ban, nagyon nehezen büntethető és a gyakorlatban a nők és a férfiak átlagfizetése között még mindig jelentős különbségek vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top